Az árvízi menekült nem felelt meg a beutazási feltételeknek

…”Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában az árvízi pusztítás meghaladja a délszláv háború pusztításainak mértékét. – De az onnan menekülők, nem felelnek meg az Unió beutazási feltételeinek. – Nos, ez az érzéketlen eljárás meghalad minden emberi mértéket. De megfelel az Unió elvárásainak…”

– Szánalmasan magyarázkodik a magyar határrendőrség a szerb nyugdíjas halálának ügyében –

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:
2014. május 20. 13:36

“A Röszke Autópálya Határátkelőhelyen vesztette életét egy 66 éves szerb állampolgár.

A szerb férfi 2014. május 17-én egy osztrák honosságú autóbusz utasaként jelentkezett belépésre. Ellenőrzése során a határrendészeti kirendeltség munkatársai megállapították, hogy az utas nem felel meg a beutazási feltételeknek, ezért 19 óra 43 perckor feltartóztatták.

A határrendészek felvették a kapcsolatot a 66 éves férfi Bécsben élő fiával, akit tájékoztattak édesapja beutazásának akadályáról, majd a férfit – kilenc ügyintézésre váró utassal együtt – a határátkelőhely várótermébe kísérték, biztosítva a lehetőséget arra, hogy ott várja meg a Bécsből gépjárművel Röszkére útnak indult rokona érkezését.

A rendőrök több alkalommal beszéltek telefonon a feltartóztatott férfi fiával, aki elmondta, édesapja beteges. Erre figyelemmel a rendőrök több alkalommal rákérdeztek a feltartóztatott esetleges egészségügyi problémájára, aki rosszullétet nem jelzett, viszont elmondta, hogy fázik. A rendőrök egy takarót bocsátottak a rendelkezésére.

A váróteremben tartózkodók 2014. május 17-én 21 óra 15 perckor észlelték, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök, azonnal megkezdték a férfi ellátását, 21 óra 17 perckor telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval és annak utasításainak mindenben megfelelően nyújtottak segítséget a férfinek. A mentősök 21 óra 30 perckor érkeztek a határátkelőhelyre, addig az újraélesztést végző rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy az utas életét megmentsék. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére 22 órakor a váróteremben életét vesztette.

A Szegedi Rendőrkapitányság a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.”

Ezzel szemben:

Az elhunyt idős, árvíz elől menekülő szerb nyugdíjas Mladjan Rajić, – Bécsből érkező fiának beszámolója szerint;

“Amikor megérkezett, apját teljesen meztelenül, a földön fekve találta egy hideg szobában, ahol mindössze három asztal volt, és csak egy vékony takarót terítettek rá.

A rendőrségi közlemény szerint Mladant a buszról való leszállítása után kilenc utassal együtt a váróteremben helyezték el, és itt is hunyt el. Vladan ezzel szemben azt mondta, hogy az apját egy külön szobában helyezték el, ahonnan azt sem látta, hogy a busz megvárja-e őt, vagy továbbmegy. Halála előtt – a fia beszámolója szerint – többször panaszkodott arra, hogy fázik, a rendőrségi közlemény szerint ők ezért egy pokrócot adtak a férfinak.”

A határon elhúnyt szerb nyugdíjas Mladjan Rajić (balra) mindenét elvesztette az árvízben Fotó  blic.rs

A határon elhúnyt szerb nyugdíjas Mladjan Rajić (balra) mindenét elvesztette az árvízben Fotó blic.rs

Nos, akárhogy is történt, egy biztos:

A közleményben felsorolt információk nem adnak magyarázatot arra az érzéketlen eljárásra, ahogyan bántak egy katasztrófa sújtotta ország mindenét elvesztő, idős, beteg és segítségre szoruló állampolgárával. Mert idézzük: “Nem felelt meg a beutazási feltételeknek”.

Vagyis nem volt pénze. Mivelhogy mindenét elveszítette.

És elkövette azt a végzetes hibát, hogy az árvízből élve megmenekülvén, a Bécsben élő fiához igyekezvén; – a röszkei határátkelőnél próbált meg bejutni Magyarországra, és így a schengeni övezetbe, – ám a szokásos, szigorú ellenőrzésen nem ment át.

Mivel nem volt nála se pénz, sem meghívólevél, sem szállásfoglalás, tehát semmivel sem tudta igazolni, hogy miért érkezett a schengeni övezetbe, ahogy azt sem, hogy miből kívánja fedezni az itt tartózkodásának költségeit, ezért szállították le a buszról.

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában az árvízi pusztítás meghaladja a délszláv háború pusztításainak mértékét. – De az onnan menekülők, nem felelnek meg az Unió beutazási feltételeinek. – Nos, ez az érzéketlen eljárás meghalad minden emberi mértéket. De megfelel az Unió elvárásainak.

Szabad Riport

Korábban írtuk: Elhunyt az apokaliptikus áradás elől menekülő szerb bácsi, – mert bezárták a magyar határőrök – Amíg Szerbiában mentik az időseket az árvíztől… addig a magyar határon bezárják őket, mert nincs pénzük.

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.