Elhunyt az apokaliptikus áradás elől menekülő szerb bácsi, – mert bezárták a magyar határőrök

 – Történelmi árvíz: mentik, ami menthető Szerbiában és Boszniában –

A hatóságok szerint katasztrofális a helyzet. A két országban legkevesebb 44-en vesztették életüket.

Az árvíz már a szerb fővárost, Belgrádot is fenyegeti. A településtől 30 kilométerre lévő Obrenovácon átszakadt a védőgát, ott több mint 10-en haltak meg. Az obrenováci hőerőmű biztosítja Szerbia áramellátását, most az is veszélybe került.

A magyar katasztrófavédelem a Hunor mentőszervezet tagjaival együtt mentőcsónakokkal és egy helikopterrel segíti az árvízi védekezést a térségben…

Amíg Szerbiában így mentik az időseket az árvíztől…

Sasa Djordjevic - AFP Getty Images

Amíg Szerbiában így mentik az időseket az árvíztől…

…addig a magyar határon bezárják őket, mert nincs pénzük.

A fenti fotóval ellentétes szellemben bántak egy szerb nyugdíjassal a magyar határon:

Botrány: a magyar határon halt meg egy szerb férfi

A 66 éves szerb nyugdíjasnak az árvíz miatt kellett elhagynia az otthonát, mindene elúszott. Bécsbe igyekezett a fiához, de a magyar határon leszállították a buszról, mert nem volt nála elég készpénz, hogy belépjen az unió területére. A férfi három órát töltött még halála előtt az erre a célra fenntartott szobában, majd elhunyt, szívrohamot kapott.

Bécsben élő fiát azonnal felhívta, miután levették a buszról, először 19 órakor. Innentől vettek tragikus fordulatot az események a szerb Blicnek nyilatkozó Vladan szerint.

“Azt mondta, hogy elkülönítették egy szobába, ahonnan azt sem látja, hogy a busz elment-e már vagy megvárja. A sofőrrel szerettem volna beszélni telefonon, de apámnak nem engedték meg, hogy elhagyja azt a szobát. Mivel Szerbiába se térhetett vissza, Bécsből azonnal elindultam hozzá kocsival” – mesélte a lapnak Vladan, aki elmondta, hogy megpróbált a magyar rendőrökkel is beszélni, de nem sok eredménnyel, egy óra telt el, mire hajlandóak voltak átvenni a telefont. Vladan, a szerb nyugdíjas fia ebben az időben csak az apjával tudott kommunikálni, aki időközben már csak azt ismételgette “rendben” és “hideg van”.

“Fél kilenc körül beszéltünk utoljára, akkor már a rendőrök is szóba álltak velem, de csak annyit mondtak, hogy az apám nagyon rosszul van. Kérleltem őket, hogy hívjanak mentőt, mert az apám szívbeteg, emlékeztettem őket az országunkban uralkodó helyzetre. Elmondtam, hogy nem maradt semmije, nincs hol laknia, és ezért igyekszik hozzám Bécsbe.”

Miután a magyar illetékesek nem segítenek neki, a budapesti szerb nagykövetséghez fordult, ahonnan mentőt és tolmácsot küldtek a határra. Sajnos, a kiérkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani és annak okát: szívroham. Amikor Vladan három óra múlva megérkezett a határátkelőre, elmondása szerint vérfagyasztó látvány fogadta. Apja meztelen holtteste ugyanabban a szobában feküdt, ahová még életében bevitték, csak egy kis takarót terítettek rá.

“Amikor megkérdeztem a rendőrt, aki “őrizte”, hogy miért nem hívott mentőt, azt mondta, hogy az apám ezt elutasította, holott hogy nagyon rosszul volt, azt én is meg tudtam állapítani a telefonbeszélgetéseinkből. Ha már annyi emberség nem volt bennük, hogy segítsenek neki, legalább visszaküldhették volna Szerbiába, hogy ott várjon meg engem. Mindenkit beperelek, hogy soha többé ne történhessen ez meg, és összegyűjtök mindenkit, akinek ilyen bánásmódban volt része valaha ezen a határon” – mondta a Blicnek a bécsi férfi.

A történet a legtöbb oldalon hamar vezető hírré vált, a kommentek zöme arról szól, hogy a magyar határon mindig kenőpénzt kell adni, és messze földön híres a magyar határon dolgozók modortalansága.

Szabad Riport

Források: Srbija.blog.huEuronews/Yt – Alfred Abraham/fb
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.