A véletlenül elsülő ágyú története

A véletlenül elsülő ágyú története

Avagy: A kíváncsi mariupoliak esete a gazdátlan tankkal…

A dolog az úgy kezdődött, hogy Mariupol népének feltűnt, hogy az utcasarkon áll egy tank. Ez egy ideje amúgy akár megszokott látvány is lehetne, – de az mindenképpen feltűnő volt, hogy olyan “kihalt” ez a tank. Semmiféle mozgás nem volt körülötte látható.
A mariupoliak meg kíváncsi természetűek lévén, körbecserkészték a tankot. Sehol egy fia legénység! Eltűnt, fölszivódott! Ott hagyták a tankot, – gazdátlanul.
A mariupoliak kíváncsisága pedig nőttön-nőtt! Milyen lehet egy tank – belülről? Keveseknek adatott meg élete során ilyen szerkezetet belülről látni. Meg hát ugye az eredendő és olthatatlan kíváncsiság…
Először csak egy bátor merészkedett be a tankba. És hogy nem lett semmi baj, többen is követték a példáját. Mígnem már egész tömeg nyüzsgött a tank körül, – meg benne. A látogatók persze némi szuvenírt is magukhoz vettek, – mielőtt átadták a helyet az újonnan érkező kíváncsiskodóknak. És hát ha sok a kíváncsiskodó, és mindenki visz valami apróságot-előbb-utóbb elfogy a mozdítható ajándéktárgy. Marad csak a tank. A mozdíthatatlan alkatrészeivel.
De a jelek szerint még az is sok érdekességet tartogat egy laikus számára. Akik elkezdték babrálgatni az alkatrészeket. Belül is. Mígnem valaki a sok érdekesség között megbabrálta a tank ágyújának “ravaszát”.
A babrálást a szemközti ház sarka bánta. Meg egy arrafelé sétáló nagyapó. Őt egy a szétspriccelő falból kirepülő tégladarab sebesítette meg. Szerencsére nem súlyosan.
Mire a durranás zajára a helyszínre értek a rendőrök, – már ismét csak egy üres, gazdátlan, elnéptelenedett tankot találtak. Füstölgő ágyúcsővel.
A kíváncsiskodók is majd’ olyan gyorsasággal távoztak a tankból és körüle, mint a lövedék a csőből. Úgyhogy tettes nincs!
Bal-Rad
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.