Kártérítés a kilakoltatottaknak

_karterites

– Moratórium – Kártérítés – Állami garancia –

…Az IMF szerződésben a magyar állam az önhibájukon kívül munkanélkülivé vált adósok tekintetében teljes egészében garanciát vállalt az adósságra és vállalta, hogy nem engedi ezen személyek ingatlanának elárverezését…”

Egészében véve jó hírnek vehető a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása, – a szakjogász szerint.

1. Kilakoltatási moratórium

Jó hír! Tényleg megtörtént a kilakoltatási moratórium határidő nélküli meghosszabbítása.

Ha a parlament majd valamilyen tényleges jobbításról dönt, ami az adósok esetében lényeges könnyítésnek számít, felmerül az eddig kilakoltatottak kártérítésének kérdése, figyelemmel a hozandó kedvezőbb döntésre.

2. Kártérítés a kilakoltatottaknak

Amennyiben az tényleg kedvezőbb változást hoz úgy, ha a már kilakoltatottak kártérítését nem rendezi, az állam ellen a jogalkotás késlekedése miatt kártérítési pert lehet majd indítani, hiszen a ma fennálló jogellenes feltételek már 4-5 éve is ismertek voltak.

Az EU Bíróságok gyakorlata szerint ez minden további nélkül megtehető, mert az állam felel a jogalkotással elkövetett károkozásért. Erre valamilyen szinten a még életben lévő Ptk is biztosít lehetőséget.

3. Állami garancia a megemelkedett törlesztő részletek kifizetésére

Új megtámadási lehetőség a devizaalapú szerződések tekintetében:

Az IMF és a magyar állam között, a 2oo8. évben megkötött kb. 3o Milliárd EUR értékű hitelszerződésben a magyar állam vállalta, hogy a devizaalapú hitelek eredeti 100%-os hiteltörlesztéséhez képest utólag megemelkedő 125%-feletti árfolyamteher 8o%-ára az adósok részére garanciát nyújt.

4. Érvénytelen végrehajtások

Ez azt jelentette és jelenti, hogy a bankoknak a fenti feltételek szerinti utólagos árfolyamtöbbletet a z államtól le kellett volna hívni és az adósok felé nem számolhatta volna fel, így a felmondások és a végrehajtások igen jelentős részben érvénytelenek, mert a lehívás elmaradása a bank felelőssége és terhe.

Ez a jogcím a Kúria jövőbeni lehetséges döntésétől függetlenül önálló megtámadási lehetőség.

A példa szerint ha az eredetileg 100.000.-Ft-os havi részlet 125.000.-Ft felé emelkedik, úgy az afeletti többlet 8o%-a már az adóson nem hajtható be, mert az állam garanciát nyújtott a többletárfolyamra.

Az IMF szerződésben a magyar állam az önhibájukon kívül munkanélkülivé vált adósok tekintetében teljes egészében garanciát vállalt az adósságra és vállalta, hogy nem engedi ezen személyek ingatlanának elárverezését.

Dr. Czirmes György

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: OTTHONVÉDELEM | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.