Amerikának már trambulinra lesz szüksége, hogy kijusson az űrbe

falling-on-the-trampoline-o

Úgy látszik, az amerikaiak féktelen fosztogatási vágya, a végén saját maguk szívatásához vezet. Nem lesz mivel kijutniuk az űrbe, – hacsak nem szereznek egy óriási trambulint.

Mert az oroszok ezentúl úgy döntenek, hogy ők is bekeményítenek.

Bár a jenkik Vlagyimir Putyin legendás engedékenységével még jól járnának, – ezzel szemben Rogozin már nem ilyen lojális.

Putyin a fehérorosz fővárosban egy sajtótájékoztatón, a bevezetendő orosz ellenes nyugati szankciókkal kapcsolatban azt mondta; “Nincs szükség a Nyugattal szembeni válasz-szankciókra, erre talán fölösleges is lenne energiát pazarolni.”

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok által hozott büntetőintézkedéseknek az orosz energetikai projektekben való nyugati részvétel láthatja kárát. – Amely a mi meglátásunk szerint; igencsak megrendítheti a jövőben Európa energiabiztonságát. – Lásd; gázcsapok elzárása, ill. a gázellátás korlátozása.

De komoly áramkorlátozások is elképzelhetők Magyarországon, ha az oroszok nem valósítják meg a Paksi erőmű bővítését.

Vlagyimir Putyin tehát Minszkben az Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén vett részt, melyen ott volt Lukasenko, fehérorosz államfő is. – Ám az Eurázsiai Gazdasági Tanácsnak meglátásunk szerint egyáltalán nem lesznek energetikai gondjai.

Dimitrij Rogozin

Dimitrij Rogozin

Ezek után Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes viszont az orosz űripart is sújtó amerikai szankciókra utalva úgy fogalmazott: a nyilatkozatokra nyilatkozatokkal, a tettekre tettekkel felelnek. Vagyis – mint mondta; “Washingtonnak hamarosan trambulinra lesz szüksége, hogy rakéta híján feljuttassa asztronautáit a világűrbe”.

Ezt megelőzvén; az AIPAC izraeli lobby érdekeit maximálisan kiszolgáló Kanada, állítása szerint, a Kelet-Ukrajnában uralkodó helyzet miatt, néhány napja lemondott arról, hogy orosz hordozórakétával juttassa Föld körüli pályára műholdját. Inkább a technológiai hátrányt választotta, minthogy a gazdáival szembe menjen.

Úgyhogy ezentúl Észak-Amerikának, s nagyon úgy néz ki, az Európai Uniónak sem lesz lehetősége arra, – hogy az űrbe juttassa asztronautáit, és egyéb híradástechnikai űreszközeit, műholdjait.

Hacsak Franciaország, vagy Kína meg nem könyörül rajtuk. – Bár a franciák legaktívabb részvételével létrehozott Közös Európai Űrprogram, az Európai Űrügynökséggel együtt (ESA), – az orosz űrprojektekhez képest, – még mindig gyerekcipőben jár, – annak ellenére, hogy már 50 éve folyik. – De minek? – kérdezhetnénk. A francia “Ariane” hordozórakéták sosem voltak igazán sikeresek, az európai űrkutatás 1-2 részsikertől eltekintve, semmilyen komoly eredményt nem mutathat fel.

Kínának meg éppen elég a saját hatalmas hadseregét és óriási híradástechnikai, technológiai igényeit kiszolgáló űrprogramjának megvalósítása, – nincs kapacitása más országok, – különösképpen a nyugati országok kisegítésére ebben a kérdésben.

Az amerikaiak pedig önállóan utoljára 3 éve startoltak az űrbe. – És még egy jó darabig, – technológiai kapacitás és pénzügyi források híján, – nem is fognak.

2011. július 8-án pénteken, Cape Canaveral-ról szállt fel utoljára az amerikai űrrepülőgép. Akkor, az “Atlantis” névre keresztelt űrsikló, négy asztronautát, három férfit és egy nőt, a rakterében pedig ellátmányt és tartalék alkatrészeket szállított a Nemzetközi Űrállomásra, – mely hogyhogy nem orosz gyártású és üzemeltetésű volt már akkor is, ahogyan most is.

3VeTrhUuaEqhiDedjJ5uVg2Az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak ez a 135. és egyben utolsó űrrepülőgép-missziója, ezzel be is fejezték az 1981 áprilisában kezdett programot. Már nem tudtak többé pénzügyi forrást biztosítani rá. Azóta az űrsiklót már csak az utcákon mutogatják, ha mutogatják.

2011 után, az amerikai űrhajósok kizárólag az orosz Szojuz űrhajókon juthattak el, a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő nemzetközi űrállomásra, egészen a tegnapi napig.

Immáron valóban nyilvánvaló lett hogy, az amerikaiak féktelen fosztogatási vágya, a végén saját maguk szívatásához vezet. Nem lesz mivel kijutniuk az űrbe, – hacsak nem szereznek egy óriási trambulint.

Ezzel szemben az oroszok tovább folytatják űrprogramjukat:

A Progressz-M-21M - Fotó NASA

A Progressz-M-21M – Fotó NASA

A Progressz-M-21M űrhajó megkezdte a Nemzetközi Űrállomás röppályájának módosítását – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség.

Várható, hogy az űrállomás röppályája 2150 méterrel emelkedik. – A Progressz-M-21M teherűrhajó a Progressz sorozatból. 2013. november 26-án lőtték fel a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Szabad Riport – Bornemissza János

Források: MTI – EuronewsÚj SzóOroszország Hangja – SzRTI archivum

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Bornemissza János, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.