Abe Sinzo jaszukuni látogatásait senki nem nézi jó szemmel

Abe_Shinzo_JaszukubanXinhua: az újabb jaszukuni látogatás arculcsapás az USA-nak

Abe Sinzó, japán miniszterelnök hétfőn felkereste a második világháború japán halottainak emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt.

A régió stabilitását veszélyeztető lépésre Barack Obama amerikai elnök szerdai háromnapos japán látogatása előtt került sor, ami azért is figyelemre méltó, írja a Xinhua kínai hírügynökség, mivel Abe négy hónappal ezelőtti hasonló lépése nemcsak Kínát és Dél-Koreát dühítette fel, de az Egyesült Államokat is. Akkor Washington csalódásának adott hangot, és arra szólította fel Tokiót, hogy rendezze kapcsolatát a szomszédos országokkal.

Ennek ellenére több japán politikus kitart a történelemtagadás mellett, és a militarizmus felé tereli az országot, olvasható a hírügynökség kommentárjában.

Abe lépése az amerikai érdekeire nézve is veszélyt jelent, hiszen az Egyesült Államok Kínával új típusú kapcsolat kiépítése mellett kötelezte el magát.

AbeShinzo_Dél_Koreai_tömegtiltakozás_amiért_nem_ismeri_el_a_megszállás_történelmét_és_meg_kíiánja_szépíteni_a_háboru_emlékétNemzetközi közösség elítélte az Abe Shinzo Jaszukuni szentélybe való látogatását
A nemzetközi közösség és japán ellenzéki pártok erősen elítélték az Abe Shinzo japán miniszterelnök december 12-i Jaszukuni szentélybe való látogatását, amelyben a II. világháború bűnösei hamvait is megőrizték.

Qing Gang, a kínai külügyi szóvivő december 26-án kijelentette, hogy Kína erős tiltalkozásnak adott hangot, és elítélte a japán miniszterelnök látogatását, amely megsértette a Kínának és más ázsiai országok népeinek érzelmeit.

Yoo Jin-ryoung, a dél-koreai szóvivő december 26-án nyilatkozatot adott, hogy Abe a szomszédos országok és nemzetközi közösség aggodalmát és figyelmeztetését figyelmen hagyva ellátogatott a Jaszukuni szentélybe, amiért a dél-koreai kormány felháborodásának adott hangot, és elítélte a látogatását.

Az Egyesült Államok japán nagykövetsége december 26-án nyilatkozatot adott, hogy az Abe látogatása megfokozta a szomszédos országokkal való feszültséget, amiért az USA sajnálatát fejezte ki.

A japán ellenzéki pártok szintén negatíván értékelték a miniszterelnök látogatását.

Forrás: CRI – China Radio International

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.