‘Új Panama-csatornát’ épít Oroszország és Kína, – Nicaraguában

Piros vonallal jelölve: a régi Panama-csatorna lent, - és az épülő új feljebb, - Nicaraguában

Piros vonallal jelölve: a régi Panama-csatorna lent, – és az épülő új feljebb, – Nicaraguában

…”Na ez érdekes lesz: a Medve és a Sárkány közösen egy hatalmas, – kiemelten geopolitikai fontosságú építkezésben működnek együtt, az amerikai kontinensen. – Samu bácsi igencsak aggódhat majd…”

A stratégiailag kiemelt fontosságú Panama-csatornát, – mely összeköti az Atlanti- és a Csendes-óceánt, – lényegében már az Amerikai Egyesült Államok ellenőrzi, immáron több, mint 100 éve.

Már, amikor építették a csatornát, még a XX. század elején, 1904 és 1913 között, – már akkor is az USA Honvédelmi Minisztériuma felügyelte az építkezési munkálatokat. Az utána következő időben Panama ténylegesen is amerikai protektorátus lett.

Azonban mind Kína és Oroszország úgy véli, hogy ez a helyzet túlságosan is egyoldalú geopolitikai előnyöket biztosít az Egyesült Államoknak, mind gazdasági és hadászati téren, – ezért úgy döntöttek, – hogy közösen építenek egy ‘Új Panama-csatornát’, (a régi riválisát) – egy az Egyesült Államoktól teljesen független országban, éspedig, – Nicaraguában. – Mely ország vezetése és népe szimpatizál mind Oroszországgal és Kínával.

Ezért a kínai vezetésű projekt, – mely magában foglalja az orosz építőipari vállaltok tevékenységét is, – megkapta Nicaraguától a csatorna építési koncessziót, majd az azt követő működtetést és használatot, – mégpedig az elkövetkező 100 évre!

A teljes projekt magában foglalja a teljes mesterséges viziút megépítését, (mely, ahogyan a képen is látható, nem lesz sokkal hosszabb, mint a régi panamai, – mert egy hatalmas tavon vezet keresztül), – valamint az összes épületet, kiszolgáló objektumot, – valamint a kínai és orosz vállalatok, s munkaerő szoros közreműködését.

Az építkezés, a tervek szerint már ebben az évben, 2014. megkezdődik. Az előzetes költségeket, – több, mint 40 milliárd dollárra becsülik.

A csatornát részlegesen 2019-ben nyitják meg, – a teljes befejezése pedig, 2029-re várható. Többek között két hatalmas kikötő lesz, repülőterek, olajfinomítók., stb. stb…

Oroszország és Nicaragua már most is együttműködnek bizonyos gazdasági és katonai kérdésekben, – a közép-amerikai állam szabaddá tette kikötőit az orosz hadihajók előtt – és repülőtereit az orosz repülőgépek, – többek között a stratégiai bombázók számára.

Ezt talán nem kell magyarázni senkinek, hogy stratégiailag az USA számára mit jelent. – Ha a NATO teljesen körbefogja Eurázsiát – ugyanezt megteheti Kína és Oroszország az USA-val is.

Orosz hadihajók járőröznek Nicaragua felségvizein és a Karib-tengeren, a Csendes-óceánon, – nicaraguai ellátó bázisokkal, – legkevesebb 2015. június 30-ig.

De ugyanez történik Venezuela repülőterein és kikötőiben is. Venezuela és Nicaragua deklaráltan Oroszország szövetségese. Ők is azon 11 ország között voltak, – amelyek támogatták a krimi népszavazás elismerését az ENSZ-ben.

Ugyanakkor mérlegelik egy új katonai bázis létrehozásának lehetőségét is – Kubában.

Na ez érdekes lesz: a Medve és a Sárkány közösen egy hatalmas, – kiemelten geopolitikai fontosságú építkezésben működnek együtt, az amerikai kontinensen. – Samu bácsi igencsak aggódhat majd…

Samu bácsi aggódik

Szabad Riport / Garbolczy János

Források: Politikus.ruContinentalist.ru

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Garbolczy János, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.