Szlavjanszk: ‘Megölik a testvéreinket! – Nem tárgyalnak velünk, egyszerűen ölnek!’

Vjacseszlav Ponomarjov Fotó - RIA Novosztyi– Moszkva segítségét kérte a szlavjanszki népi milícia parancsnoka –

Moszkva beavatkozását kérte a kelet-ukrajnai Szlavjanszk önvédelmi csapatának vezetője, miután kora reggel halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt a település közelében – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség vasárnap.

Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település népi polgármestere és önvédelmi csapatának – népi milíciájának – vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonultasson be békefenntartó erőt a kelet-ukrajnai régióba, Donyeck és Luganszk megyékbe, hogy megvédje őket az önmagukat “Nemzeti Gárdának és Jobb Szektornak” nevező ukrán fasisztáktól.

Majd hozzátette: ha Oroszország nem tud békefenntartó erőket küldeni, akkor legalább küldjenek fegyvereket.

“Szükségünk van fegyverekre (…), hiszen nekik (a ‘Jobb Szektornak’ és a “Nemzeti” Gárdának), – vannak repülőik, páncélosaik” – tette hozzá.

Egyben reagált arra is, hogy Arszen Avakov ukrán belügyminiszter vasárnap bejelentette, miszerint Ukrajna keleti régióiba megy, a Nemzeti Gárda oda küldött egységeinek ellenőrzésére. A bajtársai halálán feldühödött Ponomarjov közölte: ha a belügyminiszter Szlavjanszkba jön, ő saját kezűleg fogja agyonlőni.

A szlavjanszki önkéntesek vezetője a Ria Novosztyinak a helyzetet vázolva azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőséges neonáci ‘Jobb Szektor’ ostromolja.

“Megölik a testvéreinket. (…) Nem tárgyalnak velünk, egyszerűen ölnek” – mondta drámai hangon a férfi. Elbeszélése szerint az éjszakai támadás idején egy helyi gépkocsivezető a két fiával őrködött az ellenőrzőpontnál. Nem volt náluk fegyver, épp a húsvétot ünnepelték. Éjjel kettő körül észrevettek egy terepjárókból álló konvojt, amely gyanúsnak tűnt számukra. Megállították a gépkocsikat, erre azokból tüzet nyitottak rájuk, mind a hárman meghaltak.

Ponomarjov közölte: hogy elkerüljék a további támadásokat és provokációkat, éjféltől reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el Szlavjanszkban.

Moszkvai jelentések szerint a megtámadott ellenőrzőponthoz érkező szlavjanszki önkéntesek visszaverték a támadást, majd lefoglalták a támadók gépjárműveit, amelyekben fegyvereket, a térségről készült légi felvételeket találtak, és a ‘Jobb Szektor’ jelképeit is fellelték.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, (melyet a donyeck-megyei belügyi szervek is megerősítettek), – három ember meghalt és hárman megsebesültek kora reggel a kelet-ukrajnai Szlavjanszk település közelében, egy ellenőrzőpontnál kitört lövöldözésben.

Moszkva szerint a ‘Jobb Szektor’ fegyveresei támadták meg az ellenőrzőpontot. Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai Szlavjanszkban történt lövöldözést és közleményben követelte, hogy Kijev “maradéktalanul tartsa be, – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között, – a csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeket”.

Moszkvát mélységesen felháborította a felbérelt fegyveresek provokációja, amely arról tanúskodik, – hogy a kijevi junta nem akarja megfékezni és lefegyverezni a ‘Jobb Szektor’ szélsőséges újfasisztáit.

Szabad Riport

Források: Ria Novosztyi – MTI – Hirado.hu – Rosszija 24 – Orosz Russia Today
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.