Kilakoltatásra ítélt családok jajkiáltása – MSZF

Senkit nem hagyunk az út szélénA Magyar Szociális Fórum szerdán arra kérte a kormányt, hogy a téli kilakoltatási tilalom április végi lejárta után se engedélyezze azoknak a családoknak, egyedülálló idős, beteg embereknek a kilakoltatását, akik az utcán köthetnek ki másik lakhatás híján.

Az emberjogi társadalmi mozgalom szerdán kiadott közleményében megírta: a hozzá érkezett segélykérő megkeresések tanúsága szerint többgyermekes családokat készülnek az utcára tenni, családokat szétválasztani, kisgyermekeket állami gondozásba venni azért, mert szerény jövedelmükből sem a lakbért, sem a villany-, gáz- és vízszámlát nem tudják kifizetni. Az MSZF-hez érkező üzenetek többsége olyan érintettektől származik, akik önkormányzati bérlakásban élnek.

„Elképesztő szakadék tátong a családok jövedelme és a rájuk nehezedő rezsi kiadások között. Ezek a családok annak dacára sem tudnak eleget tenni lakbérrel és a közüzemi díjakkal kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek, ha alultápláltságban élnek, nevezetesen hetente legfeljebb egyszer esznek húst” – írta az MSZF.

A legtöbb családot a fővárosban készülnek kilakoltatni, és közülük többen már meg is kapták a hivatalos felszólítást, hogy mikor kell kiüríteniük a bérlakásukat és átadni az önkormányzatnak.

A Magyar Szociális Fórum emlékeztet arra, hogy a mögöttünk álló télen 119-en fagytak meg a szabad ég alatt, saját fűtetlen otthonukban, illetve haltak meg kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

A társadalmi mozgalom évek óta képviselt, de mindmáig figyelmen kívül hagyott álláspontja szerint a kilakoltatásokat mindaddig le kell venni a napirendről, ameddig az embereknek nem biztosítanak lakhatást, vagy nem építik be a jövedelmükbe a lakhatási költségeket. „Az élet védelme, és a családok megélhetésének biztosítása a mindenkori kormány megkerülhetetlen feladata és kötelessége” – áll az MSZF közleményében, melyben az április végén lejáró téli kilakoltatási moratórium érvényben tartását sürgeti.+++

Kiadta: MSZF SZK – www.mszfszk.hu

Kapcsolódó anyag:

…”Ha a számlaadósok ügyének megoldását elhanyagolják, – akkor a devizahiteles és számlaadós probléma összeadódik, – a tömeges kilakoltatások nyomán bekövetkezhet az a társadalmi katasztrófa, melyre már évek óta figyelmeztetjük, a hatalmat, mind a parlamenti pártokat és a kormányzatot…”

Utolsó esély a békés megoldásra – Felfüggeszteni minden végrehajtási eljárást! >>

s6300002

Erőszakos kilakoltatás – 11 gyermekes család hatósági kilakoltatása az önkormányzati bérlakásukból, egyetlen otthonukból, – mely kilakoltatást a tulajdonos X. kerületi fideszes önkormányzat rendelte el, a család tekintélyes számlatartozásaira hivatkozva. 2013. június 11. – Budapest, X. kerület (Kőbánya), Kápolna utca 13. – Fotó: SzRTI

SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, OTTHONVÉDELEM | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.