Helyszíni tudósítónk jelentése a kelet-ukrajnai frontról – 2014. április 14-én

63110

– Polgárháború Kelet-Ukrajnában! –

Szveta jelenti a Bal-Rad-nak Kelet-Ukrajnából:

Szlavjanszk: A városban stabil a helyzet. Az ellenállók építgetik az utakon és a hidakon a barikádokat és útakadályokat.

Donyeckből, Kramatorszkból segitő csapatok érkeztek autóbuszokkal, Luhanszkból pedig az átállt SZBU-sok érkeztek.

szlavjanszk

Hét BTR-rel vannak felszerelkezve a támadók. 3 páncélos Szemjonovka felől próbálja ellenőrizni az utat, 4 pedig szétszóródott a környéken.

A mi oldalunkon eddig három sérült van. A fasiszták közül három meghalt, és legalább három sebesültjük is van.

Egy Mi-24 és egy Mi 8 helikopter is segíti őket. A támadó fekete ruhás “jobb szektorosok” közül csak egy-kettő beszél oroszul.

Kramatorszkban útakadályokat építenek, és megalakították a város Védelmi Bizottságát. A várost szinte meg sem tudják közelíteni a fasiszta junta csapatai.

Donyeck. Az utak lezárva traktorokkal, teherautókkal. A vasúti sínek egy részét felszedték a védők. A vasúti közlekedés megszűnt.

Gorlovka. Talpon az egész város. A bevezető utakat elbarikádozták a felkelők, a városba illetéktelenek képtelenek behatolni.

Szeverodonyeck. A közlekedési hálózatot teljes mértékben blokkolták a helyi védelmi erők. A repülőtér légiirányítását átvették, a kifutópályát telerakták akadályokkal.

A Donyecki Népköztársaság adminisztrációja vette át a terület közigazgatási irányitását Jenakijevoban, Krasznoarmijszkban, Kramatorszkban, Krasznyij Limanban, Artyemovszkban és Druzskovkiban.

Élesedik a helyzet Harkovban. Tegnap a városban összecsaptak a majdanisták és a föderalizáció hivei.

***

Gorlovkában ma délelőtt az Oroszországhoz csatlakozni szándékozó helyiek elfoglalták a városi adminisztráció épületeit, és a rendőrséget is. (Nem volt nagy ügy, mert az “ellenérdekelt” felek akaratával egybeesett a dolog!)

Donyeckben ma a Népi Tanács úgy határozott, hogy legkésőbb május 11-ig meg kell tartani a Donyecki Népköztársaság területén a referendumot, amelyen a térség lakói dönthetnek: csatlakozni kívánnak az Orosz Föderációhoz?-vagy sem. (A döntés pillanatra sem lehet kétséges!)

donyeck

A Népi Tanács ugyanakkor kéréssel fordult az Orosz Föderáció elnökéhez, Valagyimir Vlagyimirovics Putyinhoz.

Kérik Oroszország elnökét, hogy ideiglenes jelleggel küldjön békefenntartó orosz csapatokat a Donyecki Népköztársaságba.

Ezenközben az ukrán-orosz határ orosz oldalán az orosz csapatoknál teljes harckészültséget rendeltek el.

A Belgorod-régióban lévő Valuikiben az orosz légierő harci helikopterei vertek tanyát. Az orosz Védelmi Minisztérium éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot rendelt el.

Belgorod légvonalban mintegy 40 km-re van Harkovtól. Igy viszont lehetséges, hogy amennyiben a térségben a kijevi hiénahatalom a lakosságra ront, a parancs kiadásától számított negyedórán belül az orosz légideszantosok be tudnak avatkozni a polgári lakosság védelmében. A helikopterbázis elhelyezése sem véletlen.

A harci helikopterek közvetlen támogatást tudnak nyújtani az épületek között védekező harcot folytató civileknek.

Dnyepropetrovszk fölött pedig folyamatosan zümmögnek a helyiek által csak “játékrepülőknek” nevezett amerikai drónok. Ezeket már nem is merik gazdáik az orosz határ közelébe küldeni, mert rettegnek attól, hogy-mint az már korábban előfordult-az orosz “légelhárítás” átveszi fölöttük az irányítást!

Az USA-ban pedig megerősítették: Donyeck és Luhanszk térségébe 400 amerikai (Greystone) zsoldos érkezett! (Értelemszerűen “humanitárius segítségnyújtás” céljából!)

amerikaiak

***

Szveta – Bal-Rad

SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.