Antimajdan – Az elmúlt 24 óra – Már küzdenek szabadságukért az ukrajnai oroszok 1.

Fotó East News

Az utóbbi 24 óra eseményei Kelet-és Dél-Ukrajnában:

Megalakult a Donyecki Orosz Népköztársaság – Míg Donyeckben még harcoltak, addig már Harkovban a rendőrség a nép oldalára állt…

…”Amerikai zsoldosokat is bevetnek az orosz ajkú lakosság ellen! – “Külön aggodalomra ad okot az a körülmény, hogy az akcióba mintegy 150 amerikai szakembert (zsoldosokat – a szerk.) vontak be a Greystone katonai magán szervezetből, akiket a Szokil egység katonáinak egyenruhájába öltöztettek” – olvasható az Orosz Külügyminisztérium közleményében…”

2014 április 7.

Hétfő hajnal:
A kelet-ukrajnai nagyvárosból hétfő hajnalban a Bal-Rad-ot tudósító Andrej arról számolt be, hogy a Regionális Államigazgatási Hivatal épületénél mintegy 2000 “antimajdanista” szorgoskodik. Sokan Molotov-koktélokat gyártanak. A donyecki rendőrség teljes létszámban a nép oldalára állt át.

A tudósítás szerint a donyecki amazonok egy támadás esetén a testükből formálnak élőpajzsot, és ha kell, készek vérüket is ontani az orosz szabadságért

A Donbassz forradalom vezetője Donyeckben tartózkodik, és személyesen irányítja az előkészületeket. Neve és személye egyenlőre konspirációs okokból nem publikus.

Harkov, Donyeck és Lugansz régiók után Nyikolajev régió Közigazgatási Hivatalának épületére is kitűzték az orosz trikolórt. (Nyikolajev alig 60 km.-re van Odesszától!)

“Szakitottunk a kijevi fasiszta juntával! Az MVD katonái már átálltak hozzánk, velünk vannak. Elegünk van az oligarchákból és a fasisztákból. Támogatást várunk a városba!” – érkezett a tudósítás Nyikolajivból.

Egy fiatal rendőr; Darjan Alekszandrovics Makszimusz felhívásban fordult a régió összes rendőréhez. A forradalmárok melletti kiállásra szólította fel kollégáit, barátait, elvtársait!

13:30
Donyeckben a tüntetők elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat épületét. Korábban oroszbarát aktivisták ugyancsak elfoglalták a területi államigazgatás épületét, és az orosz zászlót tűzték ki.

Fotó RIA Novosti Irina Gorbaszjova

A tüntetők követelik, hogy haladéktalanul hívják össze a területi tanácsot, és döntsenek a regionális népszavazás dátumáról, mely a függetlenségről és az orosz anyaországhoz való csatlakozásról szólna.

Az emberek azzal fenyegetőznek, hogy ellenkező esetben feloszlatják a területi tanácsot, és a „népi megbízás” alapján tanácsi „képviselőket választanak” a terület minden közösségétől.

15:30
A Donyecki Területi Tanács képviselői bejelentették a Donyecki Népköztársaság létrehozását.

Jelenleg a területi kormány épületében folyik a Területi Tanács ülése, a képviselők megvitatják a népszavazás megrendezésének kérdését. A népszavazáson dönteni kell a terület Oroszországhoz történő csatlakozásáról. Az épület előtt oroszbarát nagygyűlés folyik. A kitűzött orosz zászlót nagyobb méretűre cserélték.

Korábban Julija Timosenko ukrán elnökjelölt azt mondta, hogy sürgősen Donyeckbe utazik. Timosenko úgy véli, hogy a fejlemények célja „Kelet-Ukrajna a krími forgatókönyv szerinti bekebelezése”. – Az, hogy ezzel mekkorát hazudik Timosenko csak annak nyilvánvaló, aki ismeri a történelmet és tudja, hogy Donbassz lényegében orosz föld. Orosz vér áztatta, oroszok védték meg, és most is meg fogják védeni.

16:13
A Donyecki Népi Tanács népszavazást rendez az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásról.

A Donyecki Terület Népi Tanácsa, amelynek létrehozását hétfőn jelentették be a tiltakozók, kinyilvánította azon szándékát, hogy a Donyecki Köztársaságot hozza létre, és népszavazás után, amelyre legkésőbb május 11-én kerül sor, csatlakozni kíván az Orosz Föderációhoz.

donyeck“A Donyecki Népköztársaság a Donyecki Terület közigazgatási határain belül jön létre. A vonatkozó határozat azonnal a népszavazás után lép hatályba” – áll a döntésben, amelynek szövegét a Népi Tanács egyik vezetője olvasta fel az ülésen

16:27
Összecsapásokra került sor Harkovban.

A Harkovi Területi Közigazgatás épülete előtt összecsapásokra került sor az új ukrán kormány oroszbarát ellenzői és az Euromajdan hívei között.

Szemtanúk szerint a résztvevők baseball-ütőket és üvegpalackokat használtak fegyverként egymás ellen. A helyszínre több mentőkocsi érkezett…

18:30
Jacenyuk lehetségesnek mondta a katonai beavatkozást Kelet-Ukrajnában.

Ukrajna keleti részén a helyzet destabilizálására irányuló tervet valósítják meg – hazudta Arszenyij Jacenyuk “megbízott ukrán miniszterelnök” a kormány hétfői ülésén. – Miközben nagyon jól tudja, hogy Kelet-Ukrajna az orosz ajkú lakossága nem fogadja el és nem tartja legitimnek a kijevi junta kormányát, és magát Jacenyukot sem.

19:10
A Donyecki Népköztársaság katonai támogatásért fordult Oroszországhoz.

A Donyecki Területi Tanács képviselői és Ukrajna föderalizálásának hívei, akik a Donyecki Népköztársaságot kiáltották ki, kéréssel fordultak Vlagyimir Putyinhoz, hogy védelem alá vegye a régiót és ideiglenes békefenntartó kontingenst vezessen be.

A Donyecki Népi tanács

„Csak Oroszországban látjuk az orosz világ védelmezőjét. Készek vagyunk harcolni meggyőződésünkért. De Oroszország nélkül ez nem lesz könnyű” – mondta az egyik felszólaló. A jelenlevők ovációval fogadták szavait.

19:54
Egyelőre az EU tartózkodik az Ukrajna keleti részén történtek értékelésétől.

Brüsszel aggódva figyeli az Ukrajnában zajló eseményeket, ugyanakkor nem értékelte konkrétan az elmúlt napokban történteket.

„Továbbra is értékelni fogjuk a helyzetet. Nagyon jól ismerik az Európai Tanács március 20-i döntését, amely nem változott” – mondta az EU külügyi főbiztosának Catherine Ashton helyettese, Maja Kocijancic hétfőn Brüsszelben. Megerősítette az EU álláspontját, amely szerint „bármely politikai kérdést erőszak nélkül kell megoldani”. – (Ezt úgy nem ártana, ha közölné a kijevi puccsistákkal is – a szerk.)

20:36
A krími vezetés ígéretet tett az Ukrajna dél-keleti részén folyó küzdelem támogatására.

A Krím minden törvényes eszközzel támogatni fogja azt a küzdelmet, amely Ukrajna dél-keleti részén kezdődött – jelentette be a köztársaság állami tanácsának az elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov.

9RIAN_02390406.LR.ru„Természetesen támogatni fogjuk az ezen a területen élő testvéreinket, mindig tiszteletben tartottuk a jogaikat és úgy véljük, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tevékenysége illegitim” – mondta Konsztantyinov.

„Az a kegyetlen bánásmód, amellyel véget vetnek a békés tüntetéseknek – megdöbbentőek – tett hozzá. A náci lózungok burjánzása és az oroszul beszélők megfigyelése tovább folytatódik. Minden lehetséges eszközzel támogatni fogjuk azt a küzdelmet, amely az ország dél-keleti részén kezdődött”.

21:45
Timosenko megérkezett Donyeckbe.

A Batykivscsina párt vezetője, Julija Timosenko, aki indul az elnöki posztért, – volt olyan vakmerő, hogy a helyszínen kívánjon megismerkedni a donyecki helyzettel és a biztonsági szolgálat embereivel.

A donyecki oroszok természetesen nem felejtették el a sötét lelkű és a tolószékből órák alatt felgyógyult nőszemély telefonos elszólását, – melyben az orosz elnök saját kezűleg történő főbelövéséről beszél, s arról, hogy atomot dobna az ukrajnai orosz lakosságra. – Akiket éppen most próbálna meggyőzni, – nem sok sikerrel

9RIAN_02404059.LREzután Timosenko Luganszkba készül.

2014 április 8.

09:29
Az ukrajnai Mikolajivban tízen sérültek meg az összecsapásokban.

Az Oroszország-barát aktivisták megkísérelték a bejutást a megyei közigazgatás épületébe, ám ezúttal kudarcot vallottak.

Rövidesen ezután a Majdan hívei kiszorították őket onnan és lerombolták azt a sátortábort, amelyet az Oroszország-barát aktivisták állítottak fel. Az összecsapások során a tiltakozók petárdákat és hanggránátokat dobáltak egymásra.

10:15
Az ukrán rendőri egységek Harkovban is hanggránátokkal támadták az oroszbarát aktivistákat.

Harkovban összecsapásokra került sor az Oroszország-barát aktivisták és a rendőrség között. A zavargásokat a rend őreinek az a próbálkozása indította el, amely a tüntetőknek a megyei közigazgatási székház környékéről való kiszorítására irányult.

A gránátok bevetésére válaszul az aktivisták felgyújtották az épület előtt előzőleg felhalmozott gumiabroncsokat.

11:32
Az orosz külügyi tárca felszólította Ukrajnát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a hadi előkészületekkel.

Az orosz külügyi tárca aggasztónak találja, hogy Ukrajna dél-keleti térségében, többek között Donyeckben, – belügyi csapatokat, s az Ukrán Nemzeti Gárda egységeit vonják össze, – kiegészítvén a már betiltott fegyveres alakulat; a ‘Jobb Szektor’ martalóc fegyvereseivel.

A KüM rámutat, hogy az egységek feladata a dél-keleti országrész lakosainak a kijevi hatalom politikájával szembeni tiltakozásának elnyomása. „Külön aggodalomra ad okot az a körülmény, hogy az akcióba mintegy 150 amerikai szakembert (zsoldosokat – a szerk.) vontak be a Greystone katonai magán szervezetből, akiket a Szokil egység katonáinak egyenruhájába öltöztettek” – olvasható a közleményben.

12:16
Terrorizmusra hivatkozik a banditakormány.

Az Ukrán Belügyminisztérium szerint: Harkovban “terrorellenes akció” folyik.(Sic!) – Arszen Avakov a kijevi puccsista junta megbízott belügyminisztere közölte, hogy Harkovban “terrorellenes akciót”(Sic!) indítottak be. – Ez lényegében azt jelenti, hogy az orosz ajkú lakosságra támadtak a nyugatbérenc kijevi kormányt által Harkovba küldött különlegesen kiképzett rendőri egységek.

A városközpontot és a metróállomásokat lezárták a rendőrök. A harkovi megyei közigazgatás székházában a banditakormány egységei 70 orosz ajkú polgári személyt ejtettek foglyul…

12753571763_c38f758f8b_bMunkatársunktól

Az alábbi források nyomán: hungarian.ruvr.ru/news Bal-Rad
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.