Ukrajna: mindenki mindenki ellen

A 'Jobb Szektor' nem az egyetlen ilyen alakulat

A ‘Jobb Szektor’ nem az egyetlen ilyen fegyveres alakulat

Miért is nem fegyverezi le a hatalom a ‘Jobb Szektort’? …”Az efféle szívélyesség csak természetes, hiszen mind a radikálisoknak és mai kijevi talmi hatalomnak egy gazdája van…

Belügyminisztériumi adatok szerint csupán Kijevben és az ukrán főváros környékén az illegális fegyveres alakulatok létszáma elérte a tízezret. A katonai raktárakban felhalmozott fegyverek elárasztották a feketepiacot, mindenki, aki igényt tart erre, megengedheti magának a fegyvert. – Politikusok, üzletemberek, az alvilág urai személyes ‘hadsereget’ tartanak fenn. Azonkívül zsoldosok csoportokba tömörülnek és szolgáltatásaikat kínálják a ‘piszkos munkára’…”

Jaros a 'Jobb Szektor' vezetője emberei védelmében - Fotó RIA Novosztyi

Jaros a ‘Jobb Szektor’ vezetője emberei védelmében – Fotó RIA Novosztyi

Kijevi “talmi hatalom” – kontra radikálisok: ki a gyenge láncszem?

“A radikalizmus elleni harcra vonatkozó hangzatos nyilatkozatok ideje lejárt. Valóban a legjobb ideje lefegyverezni a banditákat” – ilyen felhívással fordult Kijevhez az orosz külügyi tárca.

Moszkva rámutat; hogy a ‘Jobb Szektor’ mozgalom fegyveresei extrémista cselekedetekre készülnek, (magyarán terrorista rémtettekre – a szerk.) és hogy Ukrajnában növekszik a fegyveres alakulatok száma. Vajon képes-e a kijevi talmi hatalom rendre utasítani ezeket a “hadakat”, vagy pedig az országban mindenki mindenki ellen fog harcolni?

“Arszen Avakov belügyminiszter és a Legfelsőbb Tanács, a banditák lefegyverzésére vonatkozó követelései valóban csak szemfényvesztésnek tűnnek. A minapi lövöldözést követően, amikor a Jobboldali Szektor egyik aktivistája Kijev központjában tüzet nyitott, semmilyen radikális intézkedést nem foganatosítottak. Az Avakovnak alárendelt egységek egyszerűen kilakoltatták a ‘Jobb Szektor’ fegyvereseit a Dnipro szállodából és fegyverükkel együtt vidéki rezidenciára helyezték át őket. – Az efféle szívélyesség csak természetes, hiszen mind a radikálisoknak és mai kijevi talmi hatalomnak egy gazdája van” – jegyzi meg Szergej Pantyelejev politológus.

Nyilvánvaló, hogy a mostani fegyveres szervezetek az amerikaiak és az Ukrán Biztonsági Szolgálat közvetlen részvételével jöttek létre. Ez a kapcsolat korábban is működött. Azonban most Washingtonból és az Európai Unióból jelzések jönnek arra vonatkozólag, hogy ez így nem mehet tovább – pozitív imázst kell kialakítani, a fegyveres struktúrák pedig akadályozzák ezt.

“Ugyanakkor a ‘Jobb Szektor’ nem az egyetlen ilyen fegyveres alakulat. Belügyminisztériumi adatok szerint csupán Kijevben és az ukrán főváros környékén az illegális fegyveres alakulatok létszáma elérte a tízezret. A katonai raktárakban felhalmozott fegyverek elárasztották a feketepiacot, mindenki, aki igényt tart erre, megengedheti magának a fegyvert.

Politikusok, üzletemberek, az alvilág urai személyes „hadsereget” tartanak fenn. Azonkívül zsoldosok csoportokba tömörülnek és szolgáltatásaikat kínálják „piszkos munkára”. Kijev kénytelen lesz rendet teremteni ezen a téren. Csakhogy a siker egyáltalán nem biztosított” – véli Iván Konovalov.

Az ukrán vezetőségnek nem marad más, mint megpróbálni rendet teremteni és lefegyverezni a különféle csoportokat, mert ez az Európai Unió és az Egyesült Államok egyik fő követelménye. Amíg erre nem kerül sor, semmiféle hitelnyújtásról szó sem lehet, márpedig kb. 18 milliárd dollárról van szó. Feltételezhető, hogy Kijev nyomást gyakorol a Majdan fegyvereseire lefegyverzésük érdekében. Más kérdés, hogy Kijevnek ehhez finoman fogalmazva nincs sem reális hatalma és ereje.

Oroszország Hangja – Igor Szileckij

SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK, ELEMZÉSEK / ÖSSZEFOGLALÓK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.