Szociális Apokalipszis

Szociális Apokalipszis

…”Napjainkban nem sokan vannak tudatában a katasztrófa veszélyének, nem sokan akarják az átfogó, szerkezeti átalakításokat…

…Ezek a tényezők két esetben vezethetnek katasztrófához: ha gyorsaság, amivel a készleteket az emberiség felhasználja, meghaladja az újratermelődés ütemét, – és ha a társadalom határozottan felosztható gazdagokra és szegényekre…”

Az emberiséget újabb szociálpolitikai krízis várja

Az amerikai szakértők a jelenkori világrend gyors bukását jövendölik. Egy világméretű szociálpolitikai katasztrófának ez már nem az első forgatókönyve. De minden ilyen prognózis elemzést igényel.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA által megkérdezett szakemberek úgy fogalmaztak, hogy a jelenkori civilizáció már akár néhány évtized múlva eltűnhet. A kutatások szerint ez a katasztrofális forgatókönyv a gazdasági bizonytalanság, és Föld készleteit érintő egyre nagyobb megterhelés miatt következhet be.

A fejlődés és a széthullás folyamata ciklikus, és erre több példát is hozhatunk az emberiség történetéből. Az elmúlt civilizációk pusztulásának dinamikájával kapcsolatos elemzés során mutatták ki a kockázati tényezőket: ezek közé tartozik a népesség száma, az éghajlat, a víz, a mezőgazdaság, az energia. Ezek a tényezők két esetben vezethetnek katasztrófához: ha gyorsaság, amivel a készleteket az emberiség felhasználja, meghaladja az újratermelődés ütemét – és ha a társadalom határozottan felosztható gazdagokra és szegényekre.

Persze, minél több a kételkedés civilizációnk szilárdságában, annál több a bizonyíték az ellenkezőjére is – állítja Andrej Askerov, a társadalomelmélet és a politikai filozófia szakembere.

A katasztrófára vonatkozó prognózisok nem újak Kollázs Oroszország hangja

A katasztrófára vonatkozó prognózisok nem újak. A zsidó-keresztény kultúrkör, amelyben élünk, (s mely uralja a nyugati világot – a szerk.) – várja a második eljövetelt. És ez a várakozás mindig „világvége” előérzeteket teremtett. A korábbihoz képest ma sincs több érv az eljövendő katasztrófa mellett. Egy társadalomban, amelyre jellemző a szociális egyenlőtlenség, mindig elkülönül az elit és a tömeg. Nem most találták fel ezt a társadalmat. Éppen ellenkezőleg, napjainkban, az elit elég hatékony a tevékenységében. (A kizsákmányolásban – a szerk.)

Az utóbbi időben a társadalmi rétegeződés egyre mélyült, és ez összefügg a készletek túlzott használatával. A felelősség itt alapvetően az iparilag fejlett országok elitjét terheli, miután a felgyülemlett felesleg nem oszlik meg egyenlően a társadalomban. A gazdagságból csak morzsák jutnak azoknak, akik az anyagi értékeket megtermelik. Gyakran csak a túlélésre elegendő morzsák.

Napjainkban nem sokan vannak tudatában a katasztrófa veszélyének, nem sokan akarják az átfogó, szerkezeti átalakításokat, amelyekkel el lehetne kerülni a rosszabb variációkat.

A civilizáció problémái sokasodnak. Nincs kizárva, hogy együttesen egy negatív szinergikus hatást váltanak ki. De a többség ezt már csak akkor veszi észre, amikor már semmit nem lehet tenni.

Oroszország Hangja / Szergej Duz – SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: CIKKEK, JEGYZETEK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.