Az ütközési pontok áthelyezése…

Orosz hadihajó kötött ki a havannai kikötőben

Utolsó simítások? – Orosz hadihajó kötött ki a havannai kikötőben

– Hír és vélemény –

Hír: “Orosz hadihajó dokkolt csütörtökön a havannai kikötőben, egy nappal azután, hogy az orosz védelmi miniszter bejelentette, Oroszország kiterjeszti katonai jelenlétét a világban.” – adja hírül társoldalunk, a Bal-Rad.

“Az orosz hadiflotta egyik Visnya osztályú hajója, az általában hírszerzés céljára használt Viktor Leonov CCB-175, – a kikötő óvárosi utastermináljánál kötött ki.

Mind az orosz, mind a kubai zászló látható volt a feszítőkötelein. A kubai hivatalos média egyelőre nem tett említést az orosz hadihajóról.

Moszkva szerdán bejelentette, engedélyt kér Kubától és más latin-amerikai, ázsiai és egyéb kontinensekhez tartozó országoktól, hogy hadihajói használhassák kikötőiket.

Kubának és a Szovjetuniónak szoros gazdasági és katonai kapcsolatai voltak a hidegháború idején, de a vasfüggöny lehullása után ezek meggyengültek.

A CCB-175 jelű orosz hadihajó állítólag fejlett elektronikai figyelőrendszerrel, Igla fedélzeti légelhárító rakétarendszerekkel és 30 milliméteres gépágyúkkal van felszerelve.”

Véleményünk: Historia est magistra vitae

Amikor egy küzdelem során, (de lehet az akár egy sakkjátszma is), – valamelyik fél átviszi a figyelmet és az ütközési pontok színterét egyik oldalról a másikra, – az az egyik legjobb taktikai húzás. – Ennek egyik legjellemzőbb példája a történelemben (mely az élet tanítómestere), – Publius Cornelius Scipio, afrikai expedíciója volt. – Lássuk csak, hogyan is tehermentesítette Rómát Scipio, – a már a város létét fenyegető hadvezér; Hannibal hadaitól?

Egyszerűen áttette a figyelmet, s az ütközési pontokat Hannibal szülővárosa közelébe azzal, hogy átkelt csapataival Észak-Afrikába:

Cornelius Scipio Africanus - Forrás romaikor.hu

Cornelius Scipio Africanus – Forrás romaikor.hu

Cornelius Scipio: Az afrikai expedíció

Kr. e. 204-ben a proconsuli rangot kapott Cornelius Scipio, – Lilybaeumból indulva partra szállt Afrikában, nem messze Utica városától. Ezt, bár kisebb sikereket elért, Masinissa támogatása ellenére sem sikerült bevennie az év végéig, így egy megerősített emelkedésen vert tábort télire.

Közben a punok és a hozzájuk hű hű numidák, Syphax és Gisco fia Hasdrubal vezetésével sereget gyűjtöttek, ám mielőtt általános támadásba lendülhettek volna Kr. e. 203-ban, a helyzetükről tudomást szerzett Scipio éjszaka felégette táboraikat.

A hadvezérek visszavonultak, és újabb hadsereg kiállításába fogtak, de egyúttal a karthágóiak elhatározták, hogy visszahívják Hannibalt és Magót Itáliából.

Béketárgyalások kezdődtek, ám Cornelius Scipio feltételeit ellenfelei nem akarták elfogadni, így csak fegyverszünetet hirdettek 45 napra, és pun küldöttség pedig elment Rómába Hannibálért.

Úgy tűnik azonban, hogy a karthágóiak nem békét akartak kötni, csak időhúzásként bocsátkoztak tárgyalásokba. (Persze Scipio sem, hiszen neki a fő front Afrikában tartása, Róma tehermentesítése volt a célja- a szerk.), – vagyis a punok akaratuk ellenére éppen a kezére játszottak azzal, hogy visszahívták Hannibalt Afrikába.

Még a fegyvernyugvás lejárta előtt kisebb csetepaték kezdődtek pun részről és amikor a bálványozott Hannibal megérkezett, kiújult az ellenségeskedés.

Bár az afrikaiak hadereje nagyobb létszámú volt Scipio itáliai erőinél, a rómaiak jobban kiképzett és felszerelt alakulatokkal rendelkeztek. (“A minőségi fölény elve”). – Az összecsapás elkerülhetetlen volt.

A Kr. e. 202. október 29-én vívott Zamai csata, Cornelius Scipio teljes győzelmével zárult, – Karthágó behódolása pedig elkerülhetetlenné vált. A tárgyalások Kr. e. 201-ig elhúzódtak, de a punok végül kénytelenek voltak beleegyezni a korábbinál jóval szigorúbb feltételekbe.

Akkor kapta Scipio a dicsőség nevét: Cornelius Scipio Africanus… (Wiki nyomán).

***

A Római stratégia, vagy Szun-Cu, vagy Clausewitz tanulmányozása nemcsak a West Point egyedüli privilégiuma. Az oroszok is nagyon jól ismerik. Jobban mint az amerikaiak és az izraeliek. – Úgyhogy méltán számíthatnak arra, hogy az ő határaik közvetlen közelében is már némi gondjaik lesznek. Például Venezuelának is elkel 1-2 hadihajó tengerészgyalogosokkal, – az orosz hadászati bombázók pedig jól ismerik Venezuela és Nicaragua légikikötőit. Pl: Tu-160-as látogatása Nicaraguában, az “Augusto C. Sandino” nemzetközi repülőtéren, már 2013. október 30-án.

De esetleg Kubába, vagy a Szír partok közelébe is érkezhet még egy-egy rakétacirkáló…

Tu-160 Blackjack

Tu-160, – Blackjack hadászati-stratégiai nehézbombázó. Fegyverzet: 12 rakéta, – nukleáris vagy hagyományos robbanófejjel és 40 tonna bomba. Információ agencias.lamula.pe, (Fotó: Reuters). – Nicaragua

Megint előre ivott a Nyugat a Medve bőrére. Mindig ezt teszi és mindig ráfizet. De ez lesz az utolsó kör…

Szabad Riport / Bornemissza János

Források: Bal-Rad, Wiki, romaikor.hu, agencias.lamula.pe, Reuters

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Bornemissza János, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.