A polgári lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket Kijevben – Ukrajna, február 19. – 14:45.

Kijev 2014 február 19

– Szemelvények a mai történésekből – A nap folyamán folyamatosan frissítve –

Kijev – 14:45

A polgári lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket

Egyre több a jele annak, hogy valódi háború kezd kialakulni Ukrajnában és vele együtt Kijevben. Az élelmiszerellátás is akadozni kezdett, egyes összecsapások sújtotta körzetekben a fővárosban. A metró leállt, egész körzetek vannak a gépjárművek elől lezárva.

Ezért a polgári lakosság, melynek legnagyobb része nem vesz rész a harcokban, nagyarányú élelmiszer felvásárlásokba kezdett, – szinte megrohamozván az üzleteket. Legjobban a tartós élelmiszerek fogynak.

A Majdanon még kb. 10 ezer felkelő tartózkodik, – velük szemben 5 ezer rendőr. A rendőrségnek tehát nincs meg a háromszoros fölénye, mely egy eredményes támadás technikai föltétele, ezért valószínűsítjük, – hogy nem is akarnak újabb harcokat kezdeményezni. Elég, ha bezárják a tüntetőket a saját erődjükbe?

A fővárosba érkezett 500 különleges kommandós is, az Ukrán hadsereg állományából. Hivatalos magyarázat szerint; a lőszerraktárak védelmére.

Kijev – 12:40

25 áldozat

Ukrajna egészségügyi minisztériumának jelentése szerint 25 személy vesztette életét, a tegnapi, az éjszakai és a mai kijevi összecsapásokban. Köztük 9 rendőr.

361-en sebesültek meg, köztük 241 a súlyos sérült. A kórházban ápolnak 49 rendőrt, 5 újságírót, 1 képviselőt, és 3 tinédzser korú tüntetőt.

Kijev -12:25

Erőszakos államcsínykísérlet

A hatalom megszerzésére irányuló kísérletnek nevezte Szerhij Arbuzov, Ukrajna ügyvezető miniszterelnöke a tegnap Kijevben lezajlott eseményeket.

Nem nehéz megállapítani, hogy kik vannak az erőszakosan hatalomra törő, őrjöngő ellenzék mögött.

2000 lényegében felfegyverzett ellenzéki aktivista, – (nagy részük katona, zsoldos), – akiket az idegen nyugati hatalmak katonai tanácsadói képeztek ki, vagy maguk is idegenek, – tegnap döntő csatát kezdeményezett a hatalom megszerzésére.

Két ezrednyi, nagy részben fizetett felkelő lenne az 5. hadoszlop. De látszik, hogy az idő valamiért sürgeti őket.

A felkelők két vezetője; Klicsko és Jacenyuk 17-én Merkelnél járt, s immár nem lehet kétségünk a ferlbujtók személyét illetően

Kijev – 12:17

A rohamrendőrség egységei bekerítették a Majdant

Kijev központjában a rendvédelmi szervek tagjai szorosan körbevették a Függetlenség terét (Majdan), de aktív akciókat nem foganatosítottak. Feltehetőleg a tér megtisztítására készülnek.

Galíciából felfegyverzett szabadcsapatok indultak a tüntetők megsegítésére.

Kijev – 11:00

Mindenki lő mindenkire?

Lelőttek egy újságírót és két rendőrt.  A kormány elleni tiltakozások résztvevői és a rendőrség összecsapásaiban Kijev központjában eddig legalább 20-an vesztették életüket.

A mai összecsapásoknak már áldozatul esett a Vesti.ru egy riportere és két rendőr. Eddig 21 rendfenntartót szállítottak kórházba.

Az éjszaka kemény harcok folytak, de a rendőrség különleges egységeinek nem sikerült kiszorítani teljesen a tüntetőket az általuk elfoglalt területekről.

Kijev – 10:19

Viktor janukovics 4RIA

Viktor Janukovics, Ukrajna elnöke kompromisszumra szólította fel az ellenzéket

A nemzethez szóló felhívást az elnök honlapján tették közzé.

“Mindig is hibásnak tartottam az erő alkalmazását. Van jobb és hatékonyabb módszer: a közös nyelv felkutatása, a kompromisszumok, a megállapodás” – jelentette ki Janukovics. – “Tárgyalóasztalhoz kell ülni, meg kell menteni Ukrajnát”.

Korábban az államfő tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel, de a megbeszéléseik nem hoztak eredményt.

Források: Oroszország Hangja, Euronews, Russia Today, MR1

Összeállította: Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.