Totálisan kifosztják a munkásokat! – Se fizetés, se felmondás, de ők nem hagyják annyiban!

EVM blokád

Blokádból az utcára – Fizetésükért tüntetnek az EVM dolgozói + videó

– Szolidaritási demonstráció az EVM dolgozóiért. – 2014. február 12. 15 óra Budapest, V. ker Alkotmány u. 23. –

Utcára vonulnak a néhány nappal ezelőtt blokád alá vett EVM háztartás-vegyipari cég dolgozói, mert hónapok óta nem kapnak fizetést, állásidőre kényszerítették őket, nincs munka, nincs pénz, nincs felmondás, nincs felelős – eltűnt a vezetőség. Igaz, őket korábban sem látta senki, a dolgozók minden utasítást telefonon, közvetítő útján kaptak. Egy ideje viszont már úgy sem – olvasható a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) közleményében.

Az EVM-nél történt eddigi eseményekből:

(EVM Háztartás-vegyipari és Kozmetikai Zrt. – 1172 Budapest, Cinkotai út 26. ÚJ: Mázsa utca 9.)

Az elmúlt 10 évben a tulajdonosi szerkezet megváltozott, jelen helyzetben, 2014 elején azonban a magyar vezérigazgató képviseli a céget, leginkább jogi képviselőjén keresztül. Igen nehéz a dolgozók képviseletében eljáró szakszervezet (VDSZ és helyi szervezete) és az EVM üzemi tanácsának helyzete, mindenesetre tény, hogy közel 100 ember érintett munkavállalói oldalon, a cég ennyi embert foglalkoztat.

A dolgozók 2013. december közepétől 2014. február 2-ig állásidőn voltak, február 3-án, hétfőn hajnalban pedig (a január 29-én alakult sztrájkbizottság döntése értelmében) blokád jellegű sztrájkba kezdtek. A sztrájkőrség megszervezésre került, az értéket képviselő munkagépek megvédése érdekében. A dolgozók jogos járandóságaikat és jogi helyzetük korrekt rendezését követelik, a VDSZ ebben teljes erejével támogatja küzdelmüket.

Február 10-én járt le a bérek kifizetésének határideje. Természetesen senki egy fillért sem kapott. – Közben szervezik a szerdai demonstrációt. Mindenkit várnak!

A jogilag az EVM-hez láncolt, becsapott emberek fellázadtak, és miután egy héttel ezelőtt blokád alá vették a XVII. kerületi gyárat, hogy megakadályozzák a gépek elszállítását, február 12-én délután 3 órakor a vegyipari szakszervezet (VDSZ) segítségével az Alkotmány utca 23. számú lakóépület előtt követelik járandóságuk mellet a jogszerű felmondást. A helyszínválasztás nem véletlen, erre azonban ott helyben adnak majd magyarázatot a tüntetők és szónokaik: Mesterházi Pál, EVM-szakszervezeti titkár, Imrik Tamás, az EVM-nél működő üzemi tanács elnöke és Székely Tamás, a VDSZ elnöke – írja a közlemény.

A gyárra a tüntetés idején is sztrájkőrség felügyel, a blokádot erre az időre sem adják fel.

A jogszerű bánásmódért harcoló dolgozók demonstrációján a vegyipari ágazat több fővárosi és vidéki tagszervezete is részt vesz, és képviselteti magát a mintegy 250 ezer tagot számláló új konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

A tüntetés helyszíne tehát még egyszer: Budapest, V. kerület, Alkotmány utca 23. – Időpont: 2014. február 12. (szerda) 15.00

A Magyar Szociális Fórum nyilatkozata:

A Magyar Szociális Fórum kedden szolidaritásáról biztosította az Egyesült Vegyi Művek dolgozóinak harcát bérük és járulékaik kifizetéséért, munkahelyük védelmében. Az emberi és társadalmi jogokért küzdő fórum jogosnak minősítette az EVM dolgozóinak gyárblokádját, nehogy a tulajdonosok leszereljék és elszállítsák a gépeket, és támogatásáról biztosította szerdán 15 órára meghirdetett tüntetésüket a főváros V. kerületében, az Alkotmány utca 23. szám előtt.

A Magyar Szociális Fórum képviselteti magát a dolgozók tüntetésén, és arra kéri szimpatizánsait, hogy vegyenek részt rajta, így juttatva kifejezésre egyetértésüket jogos harcukkal, szolidaritásukat az utcára tett emberekkel és családjaikkal.

Mint ismeretes, az EVM tulajdonosai nem hajlandók tárgyalni a dolgozók képviselőivel és a szakszervezetekkel. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal a múlt héten megtiltotta a gyár leszerelését. Új fejlemény: egy cseh beszállító megelégelte, hogy a tulajdonosok bujkálnak, és csődbűncselekmény miatt feljelentést tett az EVM háztartás vegyipari cég ellen, amelynek üzemcsarnokait a dolgozók a napokban blokád alá vonták.

A jogaikért kiálló dolgozók demonstrációján a vegyipari ágazat több fővárosi és vidéki tagszervezete is részt vesz. Az EVM blokádját a tüntetés alatt sem oldják föl – értesült az MSZF.

Források: Vdsz.hu, Bal-Rad, Magyar Szociális Fórum

Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.