“Drámai a helyzet” – Figyelmeztetés a devizahitel károsult vállalkozások katasztrofális körülményeire

– “Tekintettel a jelentős társadalmi érdekre” –

…”Egyenes összefüggés mutatható ki a mikró és kisvállalkozások rossz állapota és negatív kilátásai, valamint a magyar emberek életkörülményeinek drámai romlása, és a tömeges hitelbedőlés okozta szociális válság között…”

…”A magyar gazdaság helyzetét, a növekedési, foglalkoztatási kilátásokat alapjaiban befolyásolják a hazai devizahitelezés következményei. Tapasztalataink alapján állítjuk, hogy legalább akkora, ha nem nagyobb társadalmi és gazdasági problémát okoznak a vállalkozások tisztességtelen vállalkozási körülményei, a lánctartozásai miatt magánfedezetre felvett hitelei, melyek fizetésképtelenség esetén vállalkozók és foglalkoztatottjaik családjainak egzisztenciális csődhelyzetét, és munkahelyek tömegeinek felszámolódását okozhatják. – A hazai kisvállalkozások kárára tömegesen történtek/történnek visszaélések, bűncselekmények és ez a körülmény az egyéni sérelmek mellett visszaveti a hazai gazdaság és foglalkoztatás növekedését, demoralizálja a gazdaság szereplőit, erkölcsi és morális leépülést okoz, és megrendíti a vállalkozók jogszolgáltatásba vetett hitét…”

Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért fejléc

„Mint a képviselő közölte, álláspontjuk szerint csak egy nyilvános vita segíthet elmozdulni a jelenlegi, stagnáló helyzetből. Hozzátette: Nem csak a devizahitelesekről szeretnének beszélni, hanem általában a banki károsultakról, így a gyors- és autókölcsönök áldozatairól is, akik nem kaptak segítséget a kormánytól. A Jobbik azokról tárgyalna, akiket a „banki kifosztó mechanizmusnak akár csak a szele is elérhetett” Magyarországon.” (Jobbik sajtótájékoztató, 2014. 01. 30. MTI)

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért közleménye a devizahitel károsult vállalkozók helyzetéről

“Sziklát szeretne hajítani az állóvízbe a Jobbik a devizahitel károsultak ügyében”, – nyilatkozta Z. Kárpát Dániel képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol elhangzott, hogy azokról tárgyalnának, akiket a – „banki kifosztó mechanizmusnak akár csak a szele is elérhetett” Magyarországon.

Nem férhet kétség ahhoz, hogy a hazai mikro- és kisvállalkozók nagyon jelentős részét nem csak elérte, de alaposan meg is csapkodta a „banki kifosztó mechanizmus szele”, így fontos lenne, hogy az ő helyzetük megoldására is végre erőfeszítést tegyen a kormány.

2013. január 24.-én a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért vezetősége és tagjai a devizahitel károsult vállalkozók helyzetével kapcsolatban a Kúria, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez fordultak. Ezzel egyidőben megküldtük beadványunkat az Alapvető Jogok, valamint a Pénzügyi Jogok Biztosának és az Alkotmánybíróságnak is. A beadvánnyal kapcsolatos közleményünket eljuttattuk a sajtó, a pártok, az érdekképviseletek, az európai uniós, illetve hazai képviselők számára is. (A beadványok és az arra írott válaszok a következő hivatkozás alatt megtekinthetők: http://www.mmv09.hu/page.php?34 )

Beadványunk célja figyelmeztetés volt a devizahitel károsult vállalkozások helyzetére, tekintettel a jelentős társadalmi érdekre.

A magyar gazdaság helyzetét, a növekedési, foglalkoztatási kilátásokat alapjaiban befolyásolják a hazai devizahitelezés következményei. Tapasztalataink alapján állítjuk, hogy legalább akkora, ha nem nagyobb társadalmi és gazdasági problémát okoznak a vállalkozások tisztességtelen vállalkozási körülményei, a lánctartozásai miatt magánfedezetre felvett hitelei, melyek fizetésképtelenség esetén vállalkozók és foglalkoztatottjaik családjainak egzisztenciális csődhelyzetét, és munkahelyek tömegeinek felszámolódását okozhatják. – A hazai kisvállalkozások kárára tömegesen történtek/történnek visszaélések, bűncselekmények és ez a körülmény az egyéni sérelmek mellett visszaveti a hazai gazdaság és foglalkoztatás növekedését, demoralizálja a gazdaság szereplőit, erkölcsi és morális leépülést okoz, és megrendíti a vállalkozók jogszolgáltatásba vetett hitét.

A hazai vállalkozások helyzetét, kilátásait felmérő kutatásaink megalapozzák azt a véleményt, mely szerint egyenes összefüggés mutatható ki a mikró és kisvállalkozások rossz állapota és negatív kilátásai, valamint a magyar emberek életkörülményeinek drámai romlása, és a tömeges hitelbedőlés okozta szociális válság között.

***

A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzetének alakulása 2002-2009 között (felmérés, részlet): http://www.mmv09.hu/page.php?32

„A válaszokból az is kiderül, hogy a kintlévőséggel rendelkező vállalkozások több, mint 45%-a hitelt vett fel azért, hogy gazdasági partnereit kifizesse. Ez a hitelállomány alapjaiban veszélyezteti a vállalkozók magánegzisztenciáját is, hiszen jelentős vállalkozói vagyon híján többnyire a magáningatlan a bankkölcsön fedezete.”

A hazai mikró, kis- és közepes építőipari vállalkozások helyzetének alakulása 2002-2010 között (felmérés, részlet)  http://www.mmv09.hu/page.php?32

„Az átlagos kintlévőség mértéke közel 31 millió forint, amelyből 21 270 000 Ft peresített, illetve követeléskezelőnek átadott. A vállalkozók az elmúlt évek során 9 650 000 Ft összegű tartozásról mondtak le bizonylat hiánya, illetve behajthatatlanság miatt. A válaszokból az is kiderül, hogy a kintlévőséggel rendelkező vállalkozások hitelfelvételhez folyamodtak azért, hogy gazdasági partnereiket kifizessék; cégenként átlag 20 572 000 Ft kölcsönnel terhelték meg a vállalkozás költségvetését, vagy magánvagyonukat azért, hogy – mintegy becsületbeli ügyként kezelve a tartozást -, ne maradjanak adósai a beszállítóknak, alvállalkozóknak, munkavállalóiknak, illetve közteher fizetési kötelezettségeiknek is eleget tudjanak tenni. – A vállalkozások likviditási helyzetét tovább rontja, hogy a kiadott számlák ÁFA és egyéb közterheit az bevételek elmaradása esetén is meg kell fizetni, ami sok esetben kegyelemdöfésként pecsételi meg a cégek sorsát. Ez az adatsor önmagában is magyarázatot ad a kiszolgáltatott hazai vállalkozások súlyos, kilátástalannak látszó helyzetére, hiszen kintlévőségeik behajtására minimális az esély, miközben a hitelfelvétellel jellemzően magánvagyonuk terhére adósodtak el, és nem rendelkeznek olyan megrendelés állománnyal, mely fedezetet adna a megnövekedett költségek kigazdálkodására.”

***

Jelentős társadalmi érdek szól amellett, hogy ezeket a vállalkozásokat konszolidálják, hogy a még fellelhető humánerőforrást megmentsék a magyar gazdaság számára, illetve elszenvedett veszteségeikért erkölcsi és anyagi elégtételt kapjanak.

Akik munkahelyek tömegeit tudnák létrehozni, és a gazdasági előremozdulás zálogai lehetnének, – önhibájukon kívül – családjukkal együtt nehéz szociális helyzetbe kerülnek.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a külföldön munkát vállaló szakemberek között egyre több olyan 15-20 év szakmai tapasztalattal rendelkező volt vállalkozó, cégvezető van, aki a tisztességtelen hazai vállalkozási körülmények miatt kényszerül elhagyni Magyarországot. Az MMV-hez eljuttatott információk szerint drámai a helyzet. Egy németországi munkahelyre meghirdetett ács, illetve kőműves munkakörre jelentkezők közel háromnegyede rendkívül jól kvalifikált, szakmákkal és magasabb képesítésekkel is rendelkező szakember, akik magánvállalkozói, illetve cégvezetői tapasztalatokról is beszámoltak. Életkoruk jellemzően 35-55 év közötti, ami valószínűsíti, hogy egy egyszer már felépített, de romba dőlt egzisztenciát és a családot kénytelenek itthon hagyni a jobb élet reményében. Erre a hirdetésre több mint százan küldték el jelentkezésüket.

Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet a KSH 2013/108 számú kiadványára is (Statisztikai Tükör 2013.dec.4), amely szerint 2011. decemberhez viszonyítva 2012. decemberig a mikró-és kisvállalkozások száma 10 500-al csökkent.

Egy részük valószínüleg tönkrement, mások már külföldön dolgoznak. A 2013 évi adatokat pedig még nem is ismerjük! Azt viszont tudjuk, hogy a foglalkoztatás közel 60 %-át még mindíg a mikro-és kiscégek adják. Ha tenni akkar a politika a foglalkozatás érdemi növeléséért, akkor végre komolyan kellene vennie és támogatnia a KKV szektort, azon belül is különösen a mikró-és kiscégeket.

Győr, 2014. január 31.

Az MMV alapító tagjai

Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: BELFÖLD, HÍREK, POSTÁNKBÓL | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.