Ukrán üzletemberek (oligarchák) is finanszírozzák a radikális harci csoportokat Kijevben

Kijev 2014 jan 29 19 43

Harci csoport Kijevben. – Őket vajon ki pénzeli? – Kijev 2014. január 29. – 19:43. – Fotó: “Stainless Steel Rat”

…”Az üzleti világ nem egyszer finanszírozza az ilyenfajta harci csoportokat…

Előfordul, hogy az ilyen szervezetek mögött üzletemberek állnak, akik erő útján akarnak megszerezni valamilyen vállalkozást. Tehát vagy a rendőrség ellen, vagy pedig a konkurensekkel szemben bérelik fel ezeknek a szervezeteknek a tagjait…”

– Ki kicsoda a Majdanon –

“Gerillák, – Pravij szektor, – Szvoboda (Szabadság) Párt, – Patriot Ukraini- Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA)…”

Kijevben ma sokféle kisebb, félig illegális radikális szervezet működik. Mindegyiknek megvan a maga célja, ugyanakkor akcióikat a közösségi oldalakon keresztül koordinálják a Függetlenség téren, a Majdanon lezajló események szervezőivel. A bandáknak számos tagja speciális kiképzések részt vett gerilla.

2013 végén jelent meg a Pravij szektor, mint nacionalista szervezetek egyesülése, amelynek tagjai részt vetek november 30-án a rohamrendőrök elleni akciókban, majd pedig december 1-jén az elnöki hivatal elleni támadásban. A Majdan előtt ők a helyi választókra építettek, egyesek a nyugat-ukrajnai megyékben városi és megyei tanácsok tagjai is voltak. A Majdan esélyt adott arra, hogy kibővítsék választói táborukat.

Vlagyimir Kornyilov politológus véleménye szerint a többségük kapcsolódik a Szvoboda (Szabadság) szélsőséges nacionalista parlamenti párthoz.

A Majdanon jelen vannak számos kisebb szervezet képviselői, akiket korábban az ún. Szociálnacionalista egyesülés tömörített. Szorosan kapcsolódnak a Szabadság Párthoz, amely egy ideig hivatalosan is Ukrajna Szociálnacionalista Pártja elnevezéssel működött.

A szakértő szerint a radikális oldalon leginkább a Patriot Ukraini (Ukrajnai Hazafi) nevű nacionalista szervezet, a Szabadság Párt harci szárnya érvényesül. Juscsenko elnöksége idején állami támogatást kaptak. Jól felszereltek, és Ukrajna különböző körzeteiben kiképzéseken vettek részt.

Ebben a struktúrában az Ukrajnai Hazafi a leginkább megszervezett egység, hivatalosan is a Szabadság Párt katonai iránya. Vannak olyan adatok, hogy az ukrajnai biztonsági szolgálatnak voltak kapcsolatai az Ukrajnai Hazafival. Ez látható felszereltségük alapján.

Az Ukrajnai Hazafi hálózat, amelynek központja Harkovban, azaz Ukrajna keleti részén van, ahol az orosz ajkúak vannak többségben. Sokan furcsállják is, hogy az ultranacionalista ukrajnai szervezetet alapvetően orosz ajkú ukrajnai nacionalisták alkotják.

Vlagyimir Kornyilov szerint az üzleti világ nem egyszer finanszírozza az ilyenfajta harci csoportokat.

Előfordul, hogy az ilyen szervezetek mögött üzletemberek állnak, akik erő útján akarnak megszerezni valamilyen vállalkozást. Tehát vagy a rendőrség ellen vagy pedig a konkurensekkel szemben bérelik fel ezeknek a szervezeteknek a tagjait.

Kijevben egy rendőr meggyilkolása kapcsán került a célpontba az ún. Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA), amely magára vállalta a felelősséget a bűntettért. De egyelőre nem világos, hogy ez valóban így van-e. Szerdán a rendfenntartó szervek újabb munkatársát lőtték le.

Kszenyija Fokina / Oroszország Hangja – Szabad Riport

***

Kapcsolódó anyag, a társoldalunkon:  Kijevben egymásnak ugrottak a bandák

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, SZEMEZGETŐ, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.