“Forradalom! Rohamra!” – Polgárháborút akar kiprovokálni Ukrajnában, az ellenzéki atlantista csürhe – (Frissítve: 01.22. – 9:40-13:35)

Náci sisakban az ellenzéki EU párti 'tüntető' _ fotó ruvr.ru

Náci sisakban az ellenzéki EU párti ‘tüntető’ – fotó: ruvr.ru

– Frissítések a lap alján –

…”Hétfőn este a Szabadság párt kijelentette, hogy Ukrajna szerte mozgósítási pontokat hoznak létre, és felhívják az ukrán polgárokat, hogy vegyenek részt az önvédelmi csapatokban. Úgy tűnik sikerrel provokálják ki a polgárháborút…

…A lázadók Ukrajna törvényes kormányának megdöntését akarják elérni, – törvénytelen eszközökkel, erőszakkal. Hátterükben az euro-atlantista támogatókkal, kik még mindig nem tettek le eredeti céljukról; hogy bekebelezzék Ukrajnát. És az Eu gyarmatává silányítsák, ugyanúgy, – mint az általuk lepusztított, tönkre tett közép-kelet-európai államokat”

1. Számvetés a sebesültekről

Több mint 200 ember sérült meg a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban Kijev központjában január 19-20-án. Hétfőn a tiltakozó akciók 103 részvevőjét kellett ellátniuk a mentőknek. Közülük 42-őt kórházba szállítottak. – Négy ember súlyosan megsérült (szemsérülés, végtag-sérülés), a többiek zúzódásokat, de volt, aki agysérülést szenvedett.

A sérültek közül, háromnak az orvosok eltávolították az egyik szemét, egy embernek pedig amputálták a kezét.

Az Ukrán Belügyminisztérium adatai szerint; 100 rendőr is orvosi segítséget kért, közülük 61-en kórházba kerültek.

Az összecsapásokban 15 újságíró is megsérült.

4h_51185925 EPA

2. Polgárháborús vészhelyzet

Vasárnap délután, az ukrán főváros Kijev központjában ismét ellenzéki tüntetés zajlott, mintegy 500 ezer résztvevővel, – amikor is a tüntetők közé vegyült provokátorok összecsapásokat kezdeményeztek a karhatalmi erőkkel.

A nagygyűlésen a múlt héten az Ukrán parlament által elfogadott törvényekről volt szó, melyek többek között megtiltják az engedély nélküli utcai kempingezést, s ezzel az ellenzék véleménye szerint, korlátozzák a véleménynyilvánítási szabadságot. A tiltakozók előtt beszédet mondtak az ellenzék vezetői. Arszenyij Jacenyuk javaslatot tett a tiltakozás módjaira, és megfogalmazott néhány követelést. Egyebek között a hatalommal párhuzamos szervek kialakítását. Vagyis lényegében egy árnyékkormányt akar alakítani.

Ám a tüntetőknek ez valószínűleg nem volt elég, ezért a kormány és a parlament épületének ostromára indultak.

Nem tudta őket megállítani Vitalij Klicsko, az ellenzék másik vezetője sem. Úgy tűnik, hogy sem Klicsko, sem Jacenyuk nem képes ellenőrzése alatt tartani az akció résztvevőit, – de az is lehetséges, hogy nem is akarják. És tulajdonképpeni céljuk, maga az erőszak kiprovokálása volt.

Amikor a Grusevszkij utcában, az Ukrán parlament felé vezető úton, a Parlament ostromára induló tömeg az utat elzáró rendőrsorfal elé ért, – egy csoport fiatal, mintegy 100-an, petárdákkal dobálni kezdték a rendőröket és botokkal támadtak rájuk. Válaszul a rendőrség gumibotot és könnygázt vetett be.

A környék füstbe borult. A támadók azt kiabálták: „Forradalom!” és „Rohamra!”.

Ezalatt Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője közölte, hogy találkozott Viktor Janukovics ukrán államfővel. Az elnök azt ígérte, hogy hétfőn bizottságot alakítanak, amely a válsághelyzet rendezésével foglalkozik. Az ukrán közszolgálati televízióban Klicsko elmondta, hogy a polgárháborús veszélyhelyzet alakult ki. Ezért nem önmagát és lázadó cinkosait, hanem a törvényes ukrán kormányt tette felelőssé.

Az utcai harcokban ezalatt egyre több lett a sebesült. – Az éjszaka folyamán a lázadók lezárták az utat Lvóv és Ivano-Frankovszk városokban, – hogy a Kijevbe induló karhatalmi egységek ne tudjanak eljutni a fővárosba. Ez a szándékuk azonban nem sikerült. A rendőrségi erősítés, némi nehézségek elhárítása után, rendben megérkezett a fővárosba, az ott küzdő karhatalmi erők támogatására.

3. Az USA nyomásgyakorlása

Az események alatt az Egyesült Államok igyekezett nyomást gyakorolni a törvényes Ukrán kormányra, hogy ne védje meg magát a lázadókkal szemben.

Kathleen Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának képviselője az erőszak eszkalációjával vádolta meg az ukrán hatóságokat. Hayden követelte, hogy vonják ki a kommandósokat Kijev központjából, és kezdődjön el a párbeszéd az ellenzékkel. Ellenkező esetben szankciókat helyezett kilátásba.

Szavai szerint a helyzet rosszabbodott, miután Ukrajna kormánya „nem ismerte el a nép törvényes elégedetlenségét” – pofátlanul “népnek” nevezve az atlantisták által pénzelt provokátorokat és a felheccelt lumpen elemeket.
„Az Egyesült Államok fontolgatja a további lépéseket, beleértve a szankciókat is, válaszképpen az erőszak alkalmazására”- mondotta Hayden.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán a tüntetők felgyújtottak 4 rendőrségi buszt és két teherautót.

4. Jégbarikádok – És éles fegyverek

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán a “tüntetők” felgyújtottak 4 rendőrségi buszt és két teherautót. Ismét barikádokat emeltek, időnként kövekkel dobálták a rendőröket, – akik fény- és hanggránátokkal válaszoltak.

Az összecsapások frontvonalában a kiégett autóbuszok és teherautók álltak, amelyek a tűz oltásakor használt víz miatt jégbarikádokká alakultak át.

A zavargások hétfő reggel tovább folytatódtak, közel háromezren gyűltek össze a belvárosban. A tömegben „Kijev, kelj fel!”, „Le a bandával!” kiáltások voltak hallhatók. A rendőröket újabb és újabb támadások érték. A lázadók kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták őket. Több százan megpróbálták áttörni a rendőrkordont. A karhatalom tagjai hang és fénygránátokkal, könnygázzal, s gumilövedékekkel hárították el a támadásokat.

Közben megérkezett a feltartott erősítés is. Kijev központjában újabb különleges műveleti csapatok csatlakoztak a frontvonallá alakult utcákon küzdő rendőrökhöz.

Közben Oleg Matvejcov belügyminisztériumi szóvivő bejelentette, hogy mostantól a “tüntetők” erőszakossága és agresszivitása miatt, ezentúl a rendőrségnek joga van lőfegyvert használni a támadók ellen.

Szavai szerint, eddig a rendőrség még igyekezett kíméletesen fellépni a heves támadásokkal szemben, ahogyan ezt a törvény előírja, – ám ez a fellépés a támadások erőszakossága miatt tovább nem tartható.

Az utcai harcok hétfőn egész nap folytatódtak Kijev központjában. – A “tüntetők” – provokátorok agresszivitása nem csökkent. Lásd a helyszíni fotókat:

5. A valódi szándék

Hétfőn este a Szabadság párt kijelentette, hogy Ukrajna szerte mozgósítási pontokat hoznak létre, és felhívják az ukrán polgárokat, hogy vegyenek részt az önvédelmi csapatokban. Úgy tűnik sikerrel provokálják ki a polgárháborút, mert a mozgósításuk indokául a következőket hozzák fel:

„Tekintettel arra, hogy a Janukovics rezsim fegyveres erőszakot alkalmazott békés tüntetők ellen, (Sic! – a szerk.) felhívjuk az ukránokat, hogy lépjenek be az önvédelmi csapatokba, induljanak a fővárosba megvédeni alkotmányos jogaikat” – olvasható a párt honlapján.

Mostanra tehát már egyértelművé vált, hogy a lázadók Ukrajna törvényes kormányának megdöntését akarják elérni, – törvénytelen eszközökkel, erőszakkal. Hátterükben az euro-atlantista támogatókkal, kik még mindig nem tettek le eredeti céljukról; hogy bekebelezzék Ukrajnát. És az Eu gyarmatává silányítsák, ugyanúgy, – mint az általuk lepusztított, tönkre tett közép-kelet-európai államokat

Szabad Riport – Fort András

Források: Oroszország Hangja, RIA Novosztyi, EPA, Voice of Russia, UNIAN

***

Frissítés 1. 2014. január 21. – 14:40-20:10.

I. Szétkúrták a katapultot a Berkut egységei + videó

kiev-8 rt com

Kijevben már második éjszaka folytatódtak az összecsapások, – a kormányellenes lázadók és a rendőrség között.

A kijevi harcok új fázisa, – a tüntetők által készített katapultok lerombolásáról szólt. A szerkezeteket a rendőrség egy roham során szétverte, atomjaira rombolta. Majd a Berkut csapatai ismét visszahúzódtak.

A rendőrség sikeres ellentámadása után, viszonylag nyugalom lett. Már csak a szokásos zajok hallatszottak, néha robbanások, üvegek csörömpölése, dobok” dübörgése.

4h_51187567 EPA

A katapultáknak létrehoztak egy Twitter oldalt is, amelyre rövid idő alatt több ezren iratkoztak fel. – Bár a szemtanúk azt is megjegyezték, hogy az ókori fegyver modern kijevi változatának a hatásfoka, – igen alacsony volt.

II. Az ellenzék agresszivitásának köszönhetően: – Korlátozza az állampolgári jogokat az Ukrán parlament

Az Ukrajna Hangja parlamenti újság január 16-án közölte, hogy az Ukrán Parlamentben elfogadták az állampolgári szabadságjogokat korlátozó törvényeket.

Az új törvények a nyilvánosságra hozataltól számítva, – az azt követő nap éjféltől lépnek életbe. Azaz január 22-én, 00:00 órától.

Az új korlátozó törvény, – az ellenzék agresszív, támadó, s a külfölddel lepaktáló viselkedése miatt született.

A törvény szigorítja a tömeges rendezvények szervezésének szabályait. Bűncselekmény lett a közterületen való engedély nélküli táborozás, az autós felvonulás, az engedély nélküli demonstráció.

Az ellenzék, a diktatórikus eszközök bevezetésének nevezte a korlátozásokat, – figyelmen kívül hagyván azt a tényt, – hogy az ő felforgatásuknak köszönhetően jutott Ukrajna a polgárháború szélére.

Ennek a súlyos veszélynek az elhárítására született meg többek között a fenti törvény, – mely ebben a rendkívüli helyzetben teljesen jogos és ésszerű.

Válaszul az ellenzék ismét tiltakozásokba kezdett.

III. Már 30 tudósító sebesült meg a kijevi összecsapásokban

Sztanyiszlav Grigorjev, az orosz REN TV tudósítója megsebesült, amikor egy hang-fény gránát robbant föl mellette.

„Éppn, amikor a REN TV tudósítójával vettek föl egy riportot, akkor robbant föl közvetlen közelükben egy hang-fény gránát” – olvasható a tévécsatorna közleményében. Grigorjev jelenleg kórházban van nyílt lábtörés gyanújával. Hogy közvetlenül mi okozta a sérülést, az egyelőre nem tisztázott.

Sztanyiszlav Grigorjev már a 30-ik újságíró, aki megsérült a kijevi összecsapások során.

IV. Meredeken emelkedik a sebesültek száma

Az utóbbi 24 óra alatt mintegy 1500-an kértek orvosi segítséget lázadók sebtében felállított segélyhelyein, illetve hívták a sérültekhez a mentőket.

A Majdan segélyszolgálatának orvosi koordinátora, Oleg Muszij tájékoztatása szerint: A segélykérők 80%-a arc-, kéz- és lábsérülést kapott. Muszij megjegyezte, hogy a sérültek többsége nem akar állami kórházba menni.

“Mivel ott a könnyebb sérülteket, az orvosi ellátást követően, a karhatalom már nem engedi vissza a tiltakozók közé, hanem a rendőrségre kísérik őket” – fejezte be a Majdan egészségügyi koordinátora.

Frissítések lezárva: 2014. január 21. – 20:10.

SzRTI

Források: Ruvr.ru, Russia Today, BBC, EPA

***

Frissítés 2. 2014. január 22. – 09:40-13:35.

I. Az EU után vinnyognak az ukrán liberálisok

Ukrán ellenzékiek tüntettek az Európai Parlament előtt Brüsszelben, még kedden. A demonstráció résztvevői szankciókat követeltek az ukrán kormány ellen és felszólították az Uniót, hogy zárolják Ukrajnának az Unió területén elhelyezett bankszámláit.

A tüntetés szószólója egy “Ruslana” nevű popsztár folyamatosan uszított hazájának politikája ellen, Janukovics elnököt pedig diktátornak nevezte, – nem lévén tisztában a szó jelentésével.

II. Az ukrán hatóságoknak elege lett

Az erő alkalmazását helyezték kilátásba az ukrán hatóságok, ha nem csillapodik az ellenzék agresszivitása

Az ukrán hatóságoknak a törvény által előírt erőt kell alkalmazniuk, amennyiben Kijevben a provokátorok nem állnak le. Ezt Mikola Azarov miniszterelnök közölte, aki még kedden adott interjút az orosz televíziónak. Azarov reményét fejezte ki, hogy felülkerekedik a józan ész.

A lázadók által lángra lobbantott rendőrök

A lázadók által lángra lobbantott rendőrök

III. Oszlatás kezdődött Kijev központjában szerda reggel

A rendőrök szerda reggel és délelőtt, megkezdték az ellenzék híveinek kiszorítását Kijev központjából. A rendfenntartók fény- és hanggránátokat használnak.

A Berkut kommandósai áttörték a tiltakozók által emelt barikádokat, és megkezdték az ideiglenes építmények lebontását.

A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket. A helyszínre mentők érkeztek.

Kivizsgálják az egyik tüntető halálának körülményeit. A belügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg azt a médiában megjelent hírt, hogy a tüntetőt lelőtték volna.

IV. Már 2 halálos áldozat

Ketten haltak meg a kijevi tüntetésekben, – egyelőre tisztázatlan körülmények között. A nyugati média szeretné mindenáron az ukrán hatóságokat felelőssé tenni az erőszakos ellenzékiek haláláért, – azonban ez nem igazán sikerül neki.

Még az éjszaka több tüntető is felmászott a Kijevi Dinamó stadionjának a tetejére, onnan támadta a rendőrök egységeit. – Erre később a különleges belügyi erő tagjai is feljutottak az oszlopcsarnok tetejére. Egy tüntető lezuhant, és belehalt sérüléseibe.

Ukrán ellenzéki források szerint egy másik tüntetőt lelőttek Kijevben, amikor a rohamrendőrök támadást indítottak a város központjában. Egy operatőr látta a halott fiatalembert, de a rendőrség tagadja, hogy rálőttek volna a tiltakozókra. Pedig simán megtehették volna, hiszen a lázadó csürhe agresszivitása csak fokozódik. A Dinamo Labdarúgó Klub stadionjánál füstgránátokkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

AZ Ukrán Belügyminisztérium legfrissebb jelentése szerint 195 rendőr sérült meg eddig, ebből 84-et kellett kórházba szállítani.

Az események élőben követhetők ITT >>

Az ellenzékieket egyre jobban aggasztja, hogy a kormány leváltását követelőknek nincs egységes stratégiája, és nincs egy általánosan elfogadott vezetője. – Ezt a magunk részéről nem is csodáljuk. Kevés politikai vezető vállalna fel, egy ilyen szedett-vedett csürhét. – Bár lehet, előbb-utóbb, jó pénzért akad valaki, – ahogyan eddig provokátor is akadt, 10 ezer forintnak megfelelő összegért.

A vezetőnek jelentkező személyeknek ennél nagyságrendekkel több pénzt kaphatnak az atlantista háttértől.

Frissítések lezárva: 2014. január 22. – 13:35.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Források: Oroszország Hangja – Euronews – Ukrán Belügyminisztérium
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Fort András, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.