Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásai Moszkvában 1. rész

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában Fotó Az orosz elnök sajtószolgálata

Putyin: ” Magyarország kiemelt prioritású partnerünk Közép-Európában.”

Orbán: “Oroszország rendkívül fontos partnere Magyarországnak, a két ország közötti gazdasági együttműködés pedig, stratégiai jelentőségű.”

I. Putyin: a magyar miniszterelnökkel való kapcsolattartás ”üzleti jellegű, rendszeres, – amely minden irányban fejlődik”

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának eredményeképpen ”komoly dokumentumok kerültek aláírása, amelyek új és jelentős lépést jelentenek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében”. – Erről Vlagyimir Putyin számolt be, az Orbán Viktorral folytatott tárgyalások után.

Az orosz elnök elmondta, hogy az orosz-magyar kapcsolat a miniszterelnökkel ”üzleti jellegű, rendszeres, amely minden irányban fejlődik, beleértve a gazdaságot, az interparlamentáris kapcsolatokat és a politikát”.

Orbán Viktor a maga részéről kiemelten hangsúlyozta, hogy Oroszország rendkívül fontos partnere Magyarországnak, a két ország közötti gazdasági együttműködés pedig stratégiai jelentőségű. Szerinte az előkészített dokumentumok aláírása újabb lépés a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében.

II. Oroszország és Magyarország megállapodást kötött a Paksi atomerőmű két újabb blokkjának felépítéséről

Oroszország és Magyarország megállapodást kötött a Paksi atomerőmű két újabb blokkjának felépítéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megbeszélései után az orosz atomenergetikai ügynökség, a Roszatom vezetője – Szergej Kirijenko – és Német Lászlóné magyar nemzeti fejlesztési miniszter aláírta az atomenergia békés célú használata terén folytatandó együttműködésről szóló egyezményt.

„Az újabb blokkok üzembe helyezésének köszönhetően, fokozható Magyarország energetikai függetlensége, ez elősegítheti a biztonságos energiaellátási helyzet javulását” – jegyezte meg Vlagyimir Putyin. – „Ez egy páratlan egyezmény, mert a munkálatok terjedelmének több mint 40%-át kimondottan a magyar fél oldalán fogják megvalósítani” – hangsúlyozta az orosz elnök. – “Kb. 3 milliárd dollárt irányítanak munkahelyek teremtésére magyar részről.” Csupán az állami költségvetésbe érkező adó több mint 1 milliárd dollárt fog kitenni.

III. Oroszország 10 milliárd eurónyi hitelt nyújt Magyarországnak

Oroszország 10 milliárd euróig kiterjedő állami hitelt nyújt Magyarországnak a Paksi atomerőmű két blokkjának építésére – közölte az orosz állami atomenergiai társaság, a Roszatom vezérigazgatója, Szergej Kirijenko.

A Paksi atomerőmű Fotó Atomeromu hu

A hitel pontos méretét azok után állapítják meg, hogy a műszaki szakemberek előzetesen elkészítik a két blokk építésének várható költségeit.

Kirijenko elmondása szerint a két újabb blokk építésére, szervizelésére és fűtőanyag szállítására vonatkozó szerződések, fél éven belül elkészülnek.

IV. Putyin: Magyarország kiemelt prioritású partnerünk Közép-Európában

“Oroszország és Magyarország viszonya áttekinthető, baráti, kölcsönösen előnyös jelleget öltött” – jegyezte meg Vlagyimir Putyin a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral folytatott tárgyalások során.

Az orosz vezető szavai szerint a kétoldalú kapcsolatok eredményesen fejlődnek gyakorlatilag minden irányvonalon, Magyarország pedig Oroszország kiemelt prioritású partnere lett Közép-Európában.

Vlagyimir Putyin azonkívül kiemelte az energetikai együttműködés fontosságát és köszönetet mondott a magyar vezetőnek a Déli Áramlat projekt támogatásáért.

V. Orbán és Putyin tárgyalásai 10 ezer munkahely teremtésével fejeződtek be

“Két új erőműblokkot épít Magyarországon az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern, – s a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz, – Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év” – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden Budapesten, miután Moszkvában orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá.

Tájékoztatása szerint az első új paksi blokk 2023-ban kezdhet működni és ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége.

Lázár János újságírók előtt hangsúlyozta: “Az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad.”

“Az új blokkokról szóló terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót” – közölte az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházással éves szinten egy százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP), és tízezer új munkahely jöhet létre.

“A beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék 20 % magyar önerő” – mondotta Budapesten Lázár János.

Oroszország Hangja – MTI nyomán

Szerkesztette és összeállította: Szabad Riport Tudósító Iroda

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.