Magyar katonák is harcoltak Izrael ellen 67-ben

A Hatnapos háború

Magyar repülőtisztek is voltak az egyiptomi front túloldalán a hatnapos háború idején – állítja egy Budapestről elszármazott volt izraeli katona az MTI-nek nyilatkozva.

Az 1967-es Hatnapos háború idején, – a Beér-Seván élő Móse (Tomi) Schweitzer rádiósként sorkatonai szolgálatát töltötte az izraeli hadseregben. Gyakran hallott orosz beszédet az egyiptomiak oldaláról, ám egyszer – legnagyobb meglepetésére – magyar beszélgetésre lett figyelmes.

– Rádiós voltam, és kerestem mindenféle dolgokat, amikor meghallottam, hogy magyarul beszélnek a rádióban – mesélte Schweitzer az MTI tudósítójának. – Beavatkoztam a kommunikációba, és jól elbeszélgettem a magyar tiszttel, aki a légierőnél szolgált. Elmondta, hogy Magyarországról van kiküldve segíteni az egyiptomi hadsereget.

– Amikor rájött, hogy izraeli katona vagyok, akkor kikapcsolódott, nem volt hajlandó tovább kommunikálni velem. – folytatta Schweitzer. – Sajnos nem emlékszem a nevére, az is lehet, hogy nem is hangzott el. Nem lepődtem meg, mert tudott dolog volt, hogy a kommunista országokból vannak kiképzők Szíriában, Egyiptomban. Hiszen szovjet repülőik, tankjaik voltak, amelyek használatát és karbantartását meg kellett tanítaniuk az araboknak.

Schweitzer a magyar tiszttel folytatott beszélgetést azonnal jelentette feletteseinek, és úgy véli, hogy az információ akkoriban “a legmagasabb helyeket is elérte…”

Aminek feltehetően nem nagyon örültek, az izraeli kormányzat körökben.

De, akkoriban ilyen volt a kétpólusú világrend. És bizony, a Kádár rendszer kormányai, (a szovjetekkel karöltve), – nem egyszer elítélték Izrael hódító és imperialista politikáját. – Ez lehet az egyik oka annak, hogy manapság a hivatalos és a liberális média, rendszeresen olyan negatív módon nyilatkozik meg Kádárról és a kádári szocializmusról.

A Szovjetunió és a kelet-európai szocialista országok a fejlődő arab országokat segítették Izraellel és az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. Ennek a politikának a valóságban is tanújelét adták, – mind gazdaságilag, de katonailag is támogatták a “testvéri fejlődő arab országokat” – ahogyan fogalmazott akkor a hivatalos média.

Így kerültek hát a szovjetekkel együtt Egyiptomba a magyar katonák is, ahol részt vettek az egyiptomi katonák kiképzésében és a szovjet haditechnika karbantartásában. A kézifegyverektől kezdve, a harckocsikon át egészen a vadászbombázókig és a rakétákig.

A hatnapos háború 1967. június 5-étől június 10-éig zajlott Izrael és három arab állam között. Melyben Izrael lényegében tönkre verte Egyiptom, Jordánia és Szíria hadseregét, – hivatalos megfogalmazás szerint: “Kétezer év óta újra megszerezte Jordániától Jeruzsálemet”, – valamint Szíriától a Golan-fennsíkot, – és Egyiptomtól a Sínai félszigetet. – Melyet azonban elvesztett részben a 73-as Yom Kippur háborúban és az azt követő, 79-ig tartó tárgyalás sorozatokban.

Mindenesetre a Hatnapos háborúban, Izrael saját morális fennsőbbségének tulajdonítja a kétségtelenül elsöprő győzelmét. Valójában azonban az első és váratlan hadüzenet nélküli támadás, (“megelőző csapás” – ahogy fogalmaztak), – s az ellenséges légierő még a földön való elpusztítása az amelyik biztosította Izrael számára a lépéselőnyt, és a légifölényt kezdettől fogva.

Az arab államok teljes légierejének 75%-a elpusztult egyetlen nap alatt. A megsemmisült 452 gép nagy részét, még a kifutópályán érte a végzete.

Lényegében tehát a németektől átvett Blitzkrieg – villámháború izraeli változata az, amelyik eldöntötte a háború sorsát, már az első órákban. – Természetesen mindezt az izraeli hadsereg nem tehette volna meg a Nagy Testvér, az USA aktív segítsége nélkül. – Persze az izraeliek tagadják ezt. – Ám az arabok közt elterjedt az a nézet, – hogy Izrael győzelmei, – és nemcsak a Hatnapos háborúban, hanem mindig és mindenkor, – végeredményben az Amerikai Egyesült Államok aktív segítségének köszönhetők.

Mert hiába a katona hősiessége, egy hagyományos anyagcsatában, – vagyis szimmetrikus háborúban, – az anyagi és technikai fölény győz. – És bármennyire is tagadják az izraeliek, – az anyagi és a technikai fölény, – az USA-nak és a Nyugatnak, s a (Háttérnek) köszönhetően, – náluk volt. Sőt a minőségi fölény is, melyet szintén előszeretettel alkalmaztak a villámháborúk idején.

Ezért vívnak velük szemben az arabok azóta többnyire aszimmetrikus (gerilla) háborút. – Ám a jövőben Izrael anyagi és technikai fölénye már nem lesz annyira nyomasztó és egyértelmű a Közel-Keleten, – de máshol sem.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Források: MTI – Wiki – Middle East Forum – Frontpage mag
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.