Sorra dőlnek be a magyar vállalkozások

2010-ben az úgynevezett “gazdasági világválság” negatív hatásaival és az “elmúlt nyolc évvel” magyarázta a kormány, hogy rekordot döntött a csődbement és felszámolt magyar vállalkozások száma. Abban az évben több, mint 28 ezer hazai cég szűnt meg, a világsajtó a közelgő magyar államcsődre spekulált.

A kormány retorikájának alapja volt, hogy a helyzeten csak egy erős állam tud úrrá lenni. Az erős állam illúziója mellett még másfél millió munkahelyet is ígértek.

Kétségtelen, hogy a második Fidesz-kormány a “rendszerváltás” utáni Magyarország legnagyobb gazdasági átrendezését valósította meg. Feltőkésítették a 25 éve konszolidálódott külpolitikai helyzet botcsinálta kapitalistáit. Kilóra vettek meg mindent, ami mozdítható, hogy a jelenleg is zajló visszarendeződésben nagyobb alkualappal indulhassanak. A népet is kilóra vették meg, havi ezer forintot könnyítettek az általános kifárasztáson. Mindeközben ma Magyarországon hatalmasabb vagyon összpontosul a milliomosok, milliárdosok kezében, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Amikor a kormány azt mondja, kedvezőbb helyzetbe hozzák a hazai vállalkozásokat, az alatt azt kell érteni, hogy a Fidesz holdudvarához tartozó vállalkozók kedvezőbb helyzetbe kerülnek. Amikor azt mondják, jobb hitelfeltételeket biztosítanak, azzal azt mondják, minden eddiginél olcsóbb hiteleket adnak az ő botcsinálta kapitalistáiknak. Döntik a pénzt a hazaáruló oligarchák vállalkozásaiba. Orbán nyelvén mondva: zajlik a hazai vállalkozások feltőkésítése. Az elmúlt négy évben a gazdag még gazdagabb lett.

Az értékteremtő munkából kinőtt vállalkozások pedig tömegével mennek csődbe. Azok a vállalkozások, amelyeket magyar emberek induló tőke híján a semmiből próbáltak felépíteni, ha nagy nehezen hitelhez jutottak, visszafizetni már nem tudják. 2013-ban már több, mint 33 ezer céget törölt a cégbíróság. Ez a tavalyihoz képest 22%-os növekedés, amit már nem foghatnak az elmúlt nyolc évre. A “gazdasági világválságra” sem foghatják, tudniillik most nincs válság, “Európa” optimista, azt mondják, már indul a növekedés.

Az Opten céginformációs szolgáltató szerint a Kft.-k kötelező törzstőke emelése igazán csak idén érezteti majd hatását, akár 45 ezer céget is törölhetnek. A kormány sikeresen lerombolja a még vegetáló, a demokrata kormányok munkálkodását úgy-ahogy túlélő hazai vállalkozásokat. Aligha lehet ezt a kormány szerencsétlen ballépésének tekinteni, – ez egy a Fidesz-közeli vállalkozók érdekében végrehajtott piaci nagytakarítás.

A végén csak a lopott tőkére alapozott nagy cégbirodalmak maradnak meg, az értékteremtő munkára épített hazai vállalkozások csődbe mennek. A kevesebb vállalkozás pedig kevesebb munkahely, csúszunk tovább a lejtőn. Másfél millió munkahelyet teremtettek, – de nem annyival többet, hanem összesen másfél milliót.

Fenyvesi Áron – Hídfő.net

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.