Élő adásban árulta el hazáját a Pussy Riot

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova - Pussy Riot sajtótájékoztató 2013.12.27. Moszkva. – Fotó Euronews

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova – Pussy Riot sajtótájékoztató 2013.12.27. Moszkva. – Kép: Euronews

December 27-én pénteken délelőtt Moszkvában, a nemzetközi média előtt sajtótájékoztatót tartott a Pussy Riot feminista női punk-együttes , – a börtönből 23-án elnöki kegyelemmel szabadult két tagja.

A kegyelmet Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina úgy hálálta meg; hogy a nyugati újságírók előtt erőteljesen bírálták hazájuk politikáját, vallását és egyházát, törvényesen megválasztott elnökét, – valamint az általuk személyesen is megtapasztalt börtönviszonyokat.

A sajtótájékoztatót a világ nagy hírközlő televíziós állomásai, – többek között az Euronews is, – egyenesben közvetítették.

A Pussy Riot most szabadon engedett két tagja, elmondásuk szerint ezután is harcolni fognak a szerintük rendszeresen Oroszországban történő “emberi jogok sárba tiprása és a politikai elnyomás ellen”, – s ennek érdekében összefogásra szólítottak fel a saját hazájukkal szemben, – és összefogásra Oroszország elnöke; Vlagyimir Putyin ellen.

Orosz újságírói kérdésre, – miszerint várnak-e anyagi támogatást Mihail Hodorkovszkijtól, a nemrég szintén elnöki kegyelemmel szabadult volt olajmágnástól a tevékenységük folytatásához és az általuk említett összefogás megvalósításához, – a Pussy Riot tagja nemmel válaszoltak.

Aztán ezt némileg helyesbítették, – miszerint pénzügyi jellegű támogatást ugyan nem fogadnak el, – másféle támogatást viszont igen. – Ennek részletesebb kifejtésétől azonban eltekintettek.

Külön kitértek az Oroszországban uralkodó börtönviszonyokra, – melyet személyesen is megtapasztalhattak az elmúlt hónapokban. – Állításuk szerint a szexuális zaklatás, s az erőszakoskodás mindennapos az orosz börtönökben.

Az Orosz Ortodox Egyházról sem nyilatkoztak pozitívan, mert szerintük az egyháznak szerepe volt a bebörtönzésükben. – Amin, ha igaz is, nem lehet csodálkozni, – azután a gusztustalan provokáció után, amit az együttes tagjai a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyház központi oltárának ikonosztáza előtt elkövettek 2012 február 21-én. – Többek között ezért ítélték el őket, – huliganizmus, és vallásgyalázás címen.

Pussy-Riot botránya a Megváltó Krisztus székesegyházban Fotó world edu

Pussy-Riot botránya a Megváltó Krisztus Székesegyházban – Fotó world.edu

Ha a Pussy Riot hasonló dolgot cselekedett volna más vallással szemben – és mondjuk Jeruzsálemben a Nyugati falnál (Siratófalnál) ilyen provokatív módon visítoztak volna és lázítanak Simon Peresz ellen, – nos nagy valószínűséggel azt nem élték volna túl. Vagy a biztonságiak lőtték volna szitává őket, vagy az imádkozó zsidók tépték volna szét a kegyhely gyalázása miatt.

Azt, hogy az orosz ortodox templom elleni flashmobnak csúfolt, valójában gyalázkodást megtehették sértetlenül, – és még most is van alkalmuk sajtótájékoztatót tartani, – az az Orosz Ortodox Egyház és hatóságok, s személy szerint Putyin elnök engedékenységének köszönhető.

Amit ezek a nőnek nem nevezhető ribancok újabb szemtelenkedéssel, sőt árulással háláltak meg, – hiszen végeredményben a hazájuk elleni összefogásra szólították fel Oroszország ellenségeit.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.