Kínai média: A nyugati hatalmaknak nem szabad beavatkozni Ukrajna belügyeibe!

Kína és Ukrajna stratégiai partnersége

…”Ha tehát egy nyugati politikus nyíltan megjelenik Kijevben a kormányellenes tüntetők között, – sőt együttműködik is velük, – azzal súlyos csapást mérnek az ukrán demokráciára, – jelentősen megnehezítve a válság megoldását…”

2013. december 13. Peking. – A nyugati hatalmaknak tiszteletben kell tartani Ukrajna belügyeit, s nem szabad beavatkozniuk azokba! – kezdi kommentárját hivatalos forrásokra hivatkozva, a kínai Xinhua hírügynökség.

A nyugati hatalmak médiájukon keresztül megpróbálták manipulálni az ukrán népet, – gyakoroljon nyomást saját kormányára, hogy minél hamarabb aláírja a társulási szerződést az Európai Unióval.

Ám ez nem volt nekik elég és személyesen is beavatkoztak Ukrajna belügyeibe. Például Victoria Nuland, az Amerikai Kormány helyettes államtitkára maga repült Kijevbe és felajánlotta személyes támogatását a tüntetőknek a Függetlenség téren. Csatlakozott az ellenzék megmozdulásához, – Ukrajna törvényes kormánya és törvényesen megválasztott elnöke; Viktor Janukovics ellenében.

Nuland alamizsnát oszt Kijevben

Victoria Nuland, az Amerikai Kormány helyettes államtitkára, – alamizsnát oszt Kijevben, a tüntetők között.

Nuland provokálja a rendőröket Kijevben

Victoria Nuland, az Amerikai Kormány helyettes államtitkára, – provokálja a rendőröket Kijevben.

Persze Nuland nem az egyetlen nyugati politikus, aki elment személyesen is szurkolni a kormányellenes ukrán tüntetőknek.

A német külügyminiszter Guido Westerwelle, – (aki már nyíltan is felvállalta másságát, – a szerk. Szrti), – szintén felkereste az ellenzéki tüntetőket a kijevi Függetlenség terén és két ellenzéki vezetővel is találkozott. Nyíltan kifejezte óhaját, hogy Ukrajnát az Európai Unióban szeretné látni.

Westerwelle az ellenzéki vezetők között a kormányellenes tüntetésen Kijevben

A német külügyminiszter Guido Westerwelle, az ellenzéki vezetők között a kormányellenes tüntetésen Kijevben.

Mindeközben az amerikai törvényhozás komoly gazdasági és pénzügyi szankciókkal fenyegette meg az ukrán kormányt, ha nem tesz eleget az tüntetők követeléseinek, ezalatt az EU külügyi biztosa, Cathreine Ashton – Ukrajna hivatalos képviselői és Janukovics elnök mellett, – az ellenzéki vezetőket is fölkereste a Függetlenség terén. Ahol azt mondta, hogy Janukovics 24 órán belül megoldást ígért a problémákra.

Ashton az ellenzéki vezetők között a kormányellenes tüntetésen Kijevben

Az EU külügyi biztosa, Cathreine Ashton, az ellenzéki vezetők között a kormányellenes tüntetésen Kijevben.

(Az ukrán elnök ezt be is tartotta, – csakhogy a megoldás viszont a tüntetőknek, meg Ashtonnak nem tetszett. – a szerk. SzRTI).

A nyugat szívesen zárná le ezt a válságot, egy a kormánnyal kötendő kompromisszumos megegyezéssel, – csak Ukrajna ne forduljon inkább Moszkva felé. Tekintettel Ukrajna geopolitikai jelentőségére, – mely állam évszázadok óta ütközőpont volt Oroszország és a nyugati hatalmak között.

Azonban senkinek nem szabad Ukrajnát befolyásolni abban, – hogyan döntsön. Önmagának kell dönteni, a saját népének, – s ebbe a Nyugatnak semmi beleszólása nem lehet. El kell vennie a kezeit Ukrajnától, – mert az egy szuverén nemzet.

Ha tehát egy nyugati politikus nyíltan megjelenik Kijevben a kormányellenes tüntetők között, – sőt, együttműködik is velük, – azzal súlyos csapást mérnek az ukrán demokráciára, – jelentősen megnehezítve a válság megoldását.

Mert a Nyugat szó szerint fejest ugrott ebbe a kelet-európai válságba, vállalva még a konfrontációt is, – ezzel azonban elzárja a feleket a válság párbeszédes megoldásától.

Sőt, kifejezetten agresszív lépésnek lehet értékelni ezeket a Nyugat részéről Moszkva irányában, – hogy az Európai Unió ilyen előnytelen feltételek mellett magába akar olvasztani egy olyan volt Szovjet tagköztársaságot, – amelyet még mindig ezer szál fűz Oroszországhoz. – Ez csakis növelheti a politikai feszültséget és instabilitást a térségben.

A nyugat ezzel a módszerével csak elmélyíti a válságot, megszakítva a független párbeszédet. Növelve a társadalmi és politikai megosztottságát az ukrán nemzetnek.

A Hidegháborúnak immáron több, mint 20 éve vége van. Ám úgy látszik nyugaton mégis létezik egy mentalitás, – mely szívesen változtatná csatatérré Ukrajnát.

Ám a nyugati hatalmak nyílt beavatkozásra játszó taktikája, elavult gondolkodásmódra utal. – Melynek eredménye csakis a veszteség (vereség) lehet számukra.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Forrás: Xinhuanet.com

Emlékeztetőül:

Viktor Yanukovych, Xi Jinping.

Viktor Janukovics és Xi Jinping Pekingben 2013 december 5 én

***

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.