Xi Jinping, Kína elnöke kiállt – Ukrajna elnöke, Viktor Janukovics mellett

11e77cf5af084330afeb49ebdf3cfcc5

A Kínai elnök, Xi Jinping kezet ráz Ukrajna elnökével, Viktor Janukoviccsal, a pekingi Nagy Népi Gyűlés épületében, – az ukrán elnök tiszteletére rendezett Nagy Üdvözlési Ceremónia keretében. – 2013 december 5. – Fotó: Xinhua – Ju Peng.

Amiről nem szívesen beszél a nyugati média:

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke, biztosította Viktor Janukovicsot, – országa támogatásáról. – Az ukrán elnököt üdvözlő ceremóniát tartottak a hivatalos tárgyalások előtt, a Nagy Népi Gyűlés épületében, – melyen Kína elnöke szívből köszöntötte Ukrajna elnökét.

– Kína és Ukrajna megállapodtak, hogy megerősítik a Stratégiai Partnerségüket –

December 5-én Viktor Janukovics ukrán elnök találkozott a Kínai Népköztársaság elnökével Xi Jinpinggel Pekingben. A két ország államfője tárgyalásukon megállapodtak abban, hogy tovább erősítik a Stratégiai Partnerséget Kína és Ukrajna között.

“A két ország közti Stratégiai Partnerségi viszony 2011-ben kezdődött, s a mára bebizonyította, – hogy ez a mindkét államnak előnyös, s kiemelt kapcsolat, – hosszú távú és egészséges fejlődést biztosít számunkra!” – mondotta az ukrán elnök.

“Kína és Ukrajna maximálisan tiszteli egymást! Ez az alapja a hosszú távú és mindkettőjük számára előnyös kapcsolatnak, mely biztosítja az egyenlőséget és a kölcsönös előnyöket az együttműködésük során. Melyek, ahogy eddig is, a lehető legjobb irányba haladnak.” – mondta válaszképpen a kínai elnök.

Ezek után Xi Jinping négy javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy tovább fejlesszék a kétoldalú kapcsolatokat Kína és Ukrajna között. Hangsúlyozta; hogy ezek után is biztosítani fogják a kölcsönös bizalmat egymás iránt, valamint a szellemi, kulturális és gyakorlati eredmények és programok magas szintű cseréjét mindkét ország irányában. Legyen szó akár nemzetközi, vagy regionális ügyekről is.

Xi ezen kívül még azt is javasolta, hogy a két ország kormányai, jogalkotó intézményei és pártjai több csatornán keresztül is építsék ki a politikai koordinációt, – hogy közös eszmecserék után, mindkét fél tisztában legyen a legfontosabb kérdésekkel a másik, a partner országot illetően. S így biztosítsanak közös tárgyalási alapot, a Stratégiai Partnerség további fejlesztéséhez.

Majd Xi Jinping külön kiemelte, hogy – Kína és Ukrajna határozottan támogatják egymást a fontosabb politikai kérdésekben; – úgymint a nemzeti szuverinitás, a függetlenség, a területi integritás kérdésében, – valamint a saját maguk által választott fejlődési út biztosításában.

Xi külön kérte, hogy mindkét állam kormányzati szervei biztosítsanak működési teret a közös kormányközi együttműködési bizottságnak, – mely megerősíti az együttműködést, a mezőgazdaságban, az energia iparban, s mindezek infrastruktúrájának fejlesztésében, a pénzügyekben, valamint a high-tech projektek kidolgozásában s fejlesztésében. A kínai elnök reméli, hogy Ukrajna még kedvezőbb és barátságosabb környezetet teremt a kínai vállalkozások számára.

A lehető legszélesebb együttműködést szorgalmaz a kínai elnök, -a tudomány, az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a sport, a turizmus és az ifjúságpolitika területén.

A kínai elnök másodsorban azt is kiemelte, hogy Kína és Ukrajna határozottan együttműködik abban, hogy kialakuljon a világon egy igazságos, méltányos, új nemzetközi politikai rend, – mely megfelel a globális kihívásoknak és biztosítja a két ország védelmének közös érdekeit.

Ugyanakkor Xi Jinping beszélt arról is; örül annak, hogy Ukrajna jelentős mértékben hozzájárul a keleti és nyugati civilizációk közötti kommunikáció fejlesztéséhez. Ehhez tartozik hozzá szorosan a “Nagy Selyemút Gazdasági Övezet” megteremtése, – melyben Ukrajna is jelezte részvételét.

Válaszában Janukovics, Ukrajna elnöke üdvözölte a Kínai Népköztársaság elnökének javaslatait, s kifejtette; mindent megtesz azért, hogy elmélyítsék a kapcsolatokat a két ország között. Meggyőződése, hogy ez mindkét nép érdekeit szolgálja.

Majd az Ukrán elnök így folytatta: “Ukrajna határozottan támogatja az “Egy Kína politikát” – mely a kínai nemzet végleges egyesítését jelenti.” – (Itt Tajvannak az anyaországgal, a kontinentális Kínával való egyesítésére utaltak a felek – a szerk.) – “Ugyanakkor Ukrajna készen áll arra, hogy magas szellemi és gyakorlati szinten, kulturális csereprogramokban együttműködjön Kínával. Valamint maximálisan koordinálja az együttműködést és a közös fellépést mind a nemzetközi és a regionális ügyekben is.

Ukrajna üdvözli a “Nagy Selyemút gazdasági Övezet” megteremtésének javaslatát és hajlandó részt venni az ehhez szükséges infrastrukrúra kiépítésében. Ugyanakkor örül az egyre több kínai beruházásnak is, valamint készen áll arra is, hogy megkönnyítse a vízumkiadást a kínai állampolgárok részére.” – fejezte be Janukovics, ukrán elnök.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy az újabb és mind jobban elmélyített Stratégiai Partnerségi Programban, mely hivatalosan 2014 és 2018 között tart, – az élet szinte minden területén fejlesztik az együttműködést a kínai és az ukrán felek.

A mezőgazdaságban, az energiai infrastruktúra fejlesztésében, az építőiparban, a pénzügyek területén, a high-tech fejlesztésekben, valamint a repülés és az űrkutatás területén is.

Ezeket a megállapodásokat a két ország államfője, a tárgyalások befejeztével; a barátsági és együttműködési szerződés kölcsönös aláírásával szentesítette.

***

A következő napon az Ukrán elnök a kínai miniszterelnökkel is találkozott. Li Keqiang kifejtette, hogy Kína és Ukrajna közötti politikai bizalom nagyon erős, jelenleg nagyon jól fejlődik a két oldalú kapcsolat.

Victor Janukovics ezen a találkozón is hangsúlyozta, hogy az eltelt években jelentős eredményeket hoztak az ukrán-kínai kapcsolatok fejlődésében, s a Kínával lévő stratégiai kapcsolat erősödése, Ukrajna legfontosabb feladatainak egyike.

***

Kínából hazafelé tartván, – a Viktor Janukovicsot, Ukrajna elnökét szállító repülőgép leszállt az oroszországi Szocsiban, – és az ukrán elnök még aznap találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A két elnök megvitatta – hivatalos verzió szerint: “Országuk kétoldalú kapcsolatait valamint a moszkvai orosz-ukrán államközi bizottság ülésének az előkészületeit.” – Arról azonban, hogy Putyin hogyan értékelte az ukrán elnök kínai látogatását, – még nem látott napvilágot hivatalos információ.

Fort András – Szabad Riport Tudósító Iroda

Források: Xinhua – CRI – Kremlin.ru – Ruvr.ru
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Fort András, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.