Rosszindulatú szemek a magyar fővároson

Egy a több ezerből - a The Economist illusztrációja

Egy a több ezerből – a The Economist illusztrációja

– A túlzott gazdagság nincsen nyomor nélkül –

Ezért kell eltakarítani a hajléktalanokat – Hogy ne lássák őket a külföldiek. – Mert már így is az a véleményük a brit újságíróknak a magyar fővárosról:

A nyomor fővárosa: Budapest – Szegénység Magyarországon

A The Economist dermesztő beszámolót készített a budapesti hajléktalanok helyzetéről. A brit lap tudósítója szerint sehol sem érzékelni jobban a szegénységet, a hajléktalanságot, mint éppen a magyar főváros történelmi belvárosában. A hajléktalanok a turisták szeme láttára végzik a szükségüket. Az utcán élőknek felkínált menhelyek pedig Dickens regényeit idézik.

Az egyik fedél nélkül élő ember az egykori tévészékház oldalán pottyant egy kis barna kupacot. A másik egy buszmegálló várójában „tisztálkodik”, barna mocskot hagyva maga után egy hirdetőtáblán – írja a The Economist.

Ezek a tarthatatlan állapotok késztették a magyar kormányt arra, hogy felvegye a harcot a jól látható hajléktalanság ellen. A magyar parlament törvényekkel tiltotta meg az „életvitelszerű” utcai tartózkodást a tereken, aluljárókban, játszótereken, hidak alatt, vagy olyan világörökségi területeken, mint például a Budai Vár.

A szabályszegőkre pénzbírságot szabhatnak ki az önkormányzatok, közmunkára kötelezhetik, vagy akár börtönbe zárhatják őket. Azonban a hajléktalanok kriminalizálása heves ellenreakciót váltott ki a jogvédőkből, akik nem értenek egyet a fedél nélkül élők kriminalizálásával, mert a problémát szociális gondnak tartják. Még az ENSZ két különleges jelentéstevője is támadta a magyar kormányt, amiért az új törvényekkel megbélyegzik a hajléktalanokat, sértik az emberi jogokat és tápot adnak az előítéleteknek – folytatja beszámolóját az angol lap.

Számos európai város tiltja a hajléktalanok „táborozását” a városban. A mintegy 15 ezer magyar hajléktalan fele Budapesten található.

(Meg amennyivel több. A SzRTI információi szerint legalább 30 ezer – a szerk.)

A kormány idén 30 millió eurót költött a fedél nélküliek ellátására. Ez nem elég – vélik a hajléktalanok. Az egyik új „kirakat szálláshely” modern és kényelmes, de a többi Dickens világát idézi. Számos utcán élő azt mondta, hogy inkább kint marad éjjel, bármilyen hideg van is, minthogy bemenjen egy ilyen szállóra, ahol megverhetik és ellophatják kevéske tulajdonát.

A lap idézi Koltai Lucát, a Habitat for Humanity magyarországi képviselőjét, aki szerint sokan úgy kerültek utcára, hogy elveszítették a munkájukat, vagy válás után kidobták őket otthonról. A megoldás az lenne, ha lakhatáshoz, nyelvtudáshoz és számítógépes ismeretekhez segítenék őket, mert ezek nélkül esélyük sincs munkát találniuk.

A hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány felmérése szerint a válaszadók 80 százaléka nem értett egyet a fedél nélkül élők büntetésével, szerintük inkább segíteni kellene őket. A megkérdezettek 7 százalékának volt utcán tengődő ismerőse vagy hozzátartozója – zárja budapesti beszámolóját a The Economist.

Rokkant kártyás luxus autó Budapest belvárosában. Fotó ilovebp blog hu

Rokkant kártyás luxus autó Budapest belvárosában.- Fotó: ilovebp.blog.hu

Persze van azért egy-két dolog, amit a brit pénzügyi és gazdasági lap újságírói nem vettek észre, vagy nem akartak észrevenni.

Az egyik legszembetűnőbbet például, – a nyomor ellentétét, – a hihetetlen gazdagságot nem vették észre.

Az egyes rétegek, kiváltságos helyzetben lévők, fosztogatók, mostanában reneszánszukat élők, – túlzott gazdasága, – rongyrázós, puccos életvitele, – valahogy elkerülte a figyelmüket.

De mint tudjuk, hogy túlzott gazdagság nincsen nyomor nélkül, – hiszen valahonnan csak el kell vonni a javakat, – és a nagyon gazdag azért nagyon gazdag, mert a szegény nagyon szegény, – talán ezért is nem voltak hajlandók észrevenni egyes rétegek, fehér gallérosok és celebek rongyrázós életvitelét a kedves britek.

Mint, ahogy nem vették észre a nyíltan seggüket rázó buzikat, – és a nyíltan szívó füveseket, – maguk alá okádó drogosokat, – s a diszkókból kiáradó zenében félhülyén ugráló speedeseket, tablettázókat sem. – Hiszen mindezek a liberális, kapitalista gazdaság jellemzői egy nagyvárosban, – ami a brit gazdasági újságírók szerint; tökéletesen rendben van. – Hiszen ezen gyenge emberek lévén termelődik az egekig magasztalt extra profit.

Ezen az alapon pedig, akár meg is jósolhatjuk az Economist tudósítóinak az elkövetkező cikktémáit a magyar fővárosból; Elnyomott cigányok, üldözött zsidók, masírozó fasiszták, -unalomig ismert sztereotípiák. –

Csak megint egyvalakiket nem fognak megint észrevenni; a látástól vakulásig dolgozó, vagy munkanélkülivé vált, – elszegényedett, átlag magyar embereket.

Szabad Riport Tudósító Iroda

Források: The Economist – angolosan.hu
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.