Simó Endre beszéde a szíriai békéért

'Szíria a romlás az emberi szellem az összeomlás szélén' Fotó_Abdullah al-Yassin

“Már… nem csak Szíriáról van szó, hanem a világ békéjéről is.”

2013. augusztus 31. szombat. – Alább közreadjuk Simó Endre beszédét, melyet a Külügyminisztérium előtt mondott a civilek békedemonstrációján a Szíriával szemben tervezett háború ellen:

Simó Endre Magyar Szociális Fórum Fotó SzRTI“Augusztus 21-én valakik szarin harci gázt vetettek be a szíriai polgárháborúban. Nem tudni, kik voltak, csak azt tudni, hogy az Aszadhoz hű hadsereg győzelemre állt. Aki győzelemre áll, nem szokott tömegpusztító fegyverekhez nyúlni. Van persze egy kivétel: a Hirosimára ledobott atombomba. Amerika most azt állítja, hogy ezt a bűntényt a szír kormány parancsára követték el. De hiába várjuk, hogy súlyos vádját bizonyítsa is. Meg kellene elégednünk azzal, hogy Amerika mondja, és amit Amerika mond, ahhoz – ugyebár – nem férhet kétség…

Vagy mégis? Hiszen Irak ellen azért indított támadást az USA, mert szerinte Irak tömegpusztító fegyvereket tárolt. Kit érdekelt a tény, melyet a CIA is kénytelen volt elismerni: hogy Irak nem tárolt ilyen fegyvert?!

Miért kellene hitelt adnunk azoknak, akik úgy akarják alakítani a világ sorsát, benne a miénkét, ahogyan önös profit érdekeik diktálják? Miért kellene hitelt adnunk az amerikai hadiipari trösztök háborús érdekeit szolgáló politikának? Nem feltételezhető, hogy egy ilyen érdekcsoport attól sem riad vissza, hogy provokáljon? Egyáltalán honnan származik a gáz? Kitől került Szíriába?

Az a különös, hogy Barack Obama elnök személyében most egy olyan amerikai elnök akar háborús igazságot szolgáltatni, akit Nobel békedíjjal tüntettek ki, és akit a világ úgy ismerhetett meg, hogy az emberi jogok élharcosa. Elnök Úr! Nem kellene megvárni az ENSZ szakértők vizsgálati eredményét? Nem kellene okulni a múltból? Tényleg úgy látja, hogy nem volna helyénvaló az óvatosság? Már csak azért is, mert nem csak Szíriáról van szó, hanem a világ békéjéről is?!

Ezt jelzi, hogy a Biztonsági Tanácsban ma már nem csak Oroszország és Kína áll a Szíria elleni hadviselés útjában, hanem Nagy-Britannia is!? Hiszen David Cameron miniszterelnököt saját parlamentje szavazta le, amikor kardot rántott Szíria ellen, az Ön kérésére.

Olaszország pedig egyenesen megtagadta a NATO támaszpontok használatát Amerikától, és ezen az álláspontján csak a Biztonsági Tanács felhatalmazásával volna hajlandó változtatni. A franciák többsége napok alatt szembefordult Hollande elnök háborús politikájával. Azt mondták neki, nem ezért választottunk meg!

Obama elnök Úr! Ön nálunk is jobban tudja, hogy a háború Amerikában sem élvez népi támogatást. De akkor miért kérte Ön a magyar kormánytól, hogy Budapest ítélje el a szír kormányt a szarin használata miatt? Netán’ azért, mert tudta, hogy a magyar kormány erre kapható lesz? S a magyar kormányt sem a tények érdeklik, hanem a gazda szava? Megint lépre akarnak csalni minket, mint tették a Medgyessy kormány idején, Irak ellen? Mi ebben a barátság elnök úr? Mi ebben a tisztesség és a felelősségtudat? Azt akarja, hogy mostani politikai vezetésünk is elhitesse a néppel: a kisebbik rossz a háború? Ezt a gyalázatos próbálkozást mi visszautasítjuk itt, a magyar külügyminisztérium előtt.

A magyar társadalom békét akar a Közel-Keleten és elutasítja a háború tervét Szíria ellen. Szerdán még kértük, ma pedig követeljük az Orbán kormánytól, hogy a NATO és az EU keretében mindent kövessen el a béke megvédéséért, a politikai megoldásért Szíriában, és ne biztosítson támaszpontokat, sem logisztikai támogatást a NATO tervezett katonai beavatkozásához Szíria ellen.

A politikai higgadtság megőrzése a háborús indulatokkal, és a hadiipari érdekekkel szemben annál is inkább indokolt, mivel a térség destabilizálása súlyos következményekkel járhat Európa, benne hazánk biztonsági és gazdasági érdekeire nézve is.

Nem szabad hagyni, hogy a magyar haderőt is belekeverjék egy irakihoz hasonló háborúba.

Szíriában minden kétséget kizáróan meg kell állapítani, valóban használt-e a polgárháborúban érintett felek valamelyike gázt, és honnan szerezte. A tényeket a Biztonsági Tanács elé kell tárni.

Követeljük a magyar kormánytól, hogy meghunyászkodás helyett vesse latba tekintélyét és diplomáciáját a közel-keleti béke megőrzése érdekében, és azért, hogy a nemzetközi jogi normáknak megfelelően ne indulhasson katonai intervenció a szuverén Szíria ellen, a Biztonsági Tanács megkerülésével.

Tisztelt Egybegyűltek! Köszönöm, hogy kiálltatok a békés, emberi megoldás mellett! Lehet, hogy nem utoljára leszünk itt. Merítsünk bátorságot kiállásunkból a jövőre nézve is! A béke és az igazság közös ügyünk. Nem mondunk le róla!”

Magyar Szociális Fórum – Szabad Riport

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.