Tapie ügy – Házkutatás Lagarde-nál is

Házkutatást tartottak szerdán Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter párizsi otthonában.

NicolasSarkozy_ChristineLagardeA francia köztársasági bíróság (CJR) tisztázni akarja szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie-nak 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. A miniszteri szintű politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság 2011 augusztusában hamisításban való bűnrészességgel és hűtlen kezelés gyanújával indított vizsgálatot az ügyben.

„Christine Lagarde-nak nincs rejtegetnivalója” – szögezte le Yves Repiquet, az IMF-vezér ügyvédje. A jogi képviselő azt is elmondta, hogy Lagarde-ot még nem hallgatták meg a nyomozók.
Lagarde 2007-től az IMF élére történő 2011-es kinevezéséig volt francia gazdasági és pénzügyminiszter. Az ügy 2008-ban nagy belpolitikai vihart kavart, mivel Lagarde – az ügyészség gyanúja szerint – az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.
Lagarde azt állította, egy tévéműsorban januárban, Davosban – a Világgazdasági Fórum során. „Ez (a választott bírósági) volt a legjobb megoldás abban az időben, és azt hiszem, a helyes döntést hoztam”, majd hozzátette, hogy együttműködik a hatóságokkal, ha és amikor szükség van rá.

Megjegyezzük a vizsgálat középpontjában Sárközy támogatója állt.
Erősen feltételezhető, hogy a nagy összegű kifizetés hátterében egy „csere ügylet” lehet Sárközy választási kampányának illegális támogatása fejében.

Részletek, háttérinfók, Tapie ügyeben
bernard_tapie_le_20_decembre_2012_a_niceA The Guardien megjegyzi, hogy Tapie csődbe jutott cégek felvásárlására és újraélesztésére specializálódott, melyeket haszonnal továbbadott. Az Adidas-t 1990-ben a Crédit Lyonnais 243.9milliós kölcsönéből vásárolta, és így került az Adidas a Bernard Tapie Groupe és a bank tulajdonába, vagyis egy állami tulajdonú bank és partner cége osztoztak rajta.
Miután az akkori szocialista elnök, François Mitterrand kormányzati posztot kínált neki, 1992-ben, azt a parancsot kapta, hogy adja el a Tapie Groupe-ot mindenestől – az Adidas sportruházati márkának ő volt az egyik fő részvényese. Crédit Lyonnais bonyolította le az eladást.

Bernard Tapie 1993-ban eladta az Adidas német sportruházati márkát korábban állami tulajdonban lévő – amúgy a hitel miatt érdekelt banknak -, a Crédit Lyonnais-nak 385.000.000€-ért (498.000.000 $). (285millió€+kamatok)
Azonban a vételár összege és kifizetése körüli problémák okán vita alakult ki köztük.
BernardTapie_OlympicMarseillesTapie, (akit, mint az Olympique de Marseille labdarúgó klub tulajdonosát bűnösnek találták bundázásban (ezért 1990-ben börtönben volt csalás miatt), később beperelte a Crédit Lyonnais-t az eladás nem kedvező kezelésért. A pert elvesztette, fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz a határozat ellen, de ekkor Lagarde közbelépett.
Lagarde a Sárközy kabinet pénzügyminisztere a hagyományos jogi út helyet egy úgynevezett választott bíróság által jóváhagyott összeget, közel 400 millió eurót fizettet ki, mint állami kártérítést, 2008-ban.

A dolog szépség hibája, hogy Tapie, mint régi jó barát komoly adományokkal támogatta Sárközy – Andorra társhercege – 2007-es-választását.
(Sárközy 2004-es pénzügyminiszteri tevékenysége idején csökkentették le az állam France Télécom-ban való részesedését 50,4%-ról 41%-ra, de a villany és gázszolgáltató állami vállalatok jogi helyzetét is módosította.)
A Tapie üggyel kapcsolatban vizsgálat volt a France Telecom ügyvezető igazgatójának Stéphane Richard-nak az otthonában is, januárban. Richard volt Lagarde vezérkari főnöke, a Pénzügyminisztériumban.
sarkozy_nikolasSárközy illegális kampányfinanszírozási ügyében házkutatást tartottak a L’Oréal ( OR ) kozmetikai örökösnő (Európa leggazdagabb nője) Liliane Bettencourt-nál is. A francia hatóságok a korábbi belügyminiszter Claude Guéant lakását is átkutatták Tapie Adidas kifizetésével kapcsolatban.
Sőt még januárjában, a rendőrség átkutatta az EFA vezérigazgató, Henri Proglio székhelyét is, (EDF leányvállalata Németországban) az értékesítését miatt.
Egy francia bíróság 2011-ben vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy történt-e „bűnrészesség” „hamisítás”, vagy „bűnrészesség a közpénzekkel való visszaélés”, azok részéről, akik jóváhagyták a kifizetést.
Azonban a vizsgálatok mostanáig elcsitultak, mikor 2011-ben Lagarde karrierje az IMF elnökeként (öt éves időtartamra) elkezdődött.

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

forrás: Bussinesweek/CRI/Xinhuanet/The Guardien

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, Szegedi Bori, Szerzők
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.