Románia is gyarmat marad

Romániában újabb tények derülnek ki az Európai Unió és az Egyesült Államok beavatkozásáról a Traian Basescu elnökkel kapcsolatos ügyet illetően.

Egy hónappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke és az Egyesült Államok bukaresti nagykövete arra késztette az ellenzéket, hogy béküljön meg Basescu visszatérésével az elnöki székbe, annak dacára is, hogy az elnök a referendumon átütő vereséget szenvedett. Ennek a beavatkozásnak egyik következménye, hogy az országban nőtt az eurószkepticizmus, miközben korábban ilyen jelenség nem volt, legalábbis publikusan.

A romániai eurószkepticizmus nem megfelelő időben jelentkezett. A brüsszeli bürokrácia vezetői igyekeznek a föderalizálás irányába vezetni az Európai Uniót, ez pedig azt jelenti, hogy az európai államok szuverenitásuk jelentős részét átadnák a szövetségi központnak. Ebben a helyzetben a romániai politikusoknak azok a kísérletei, hogy a választók előtt jó színben tüntessék fel az EU-t, inkább csak a brüsszeli követelmények teljesítésének tekinthetők.

A fő szerepet ebben a folyamatban az ellenzéki politikusoknak és újságíróknak kell játszaniuk, hiszen éppen ők bátorkodtak bírálni az EU-t és az európai bürokráciát a belpolitikai harcba való beavatkozásáért.

A román sajtó elemzése során kiderül, hogy komplex stratégiát dolgoztak ki. Egyrészt úgy igyekeznek beállítani Basescu népszerűtlen elnököt, mint Moszkva hívét. Másrészt meg akarják győzni a választókat, hogy az Európai Unió a demokrácia ideálja,és nem volt pontos az információ, amely alapján cselekedett.

Nehéz meggyőzni a választókat arról, hogy Basescu nem Brüsszel vagy Washington, hanem Moszkva kreatúrája, de az ellenzéki erők eléggé kreatívak. A sajtó felemlít egy hét évvel előtti esetet, kísérletet téve arra, hogy Basescu kormányzata együttműködött Viktor Buttal, Basescu környezetét pedig azzal vádolja,hogy hallgatólagosan együttműködött az orosz kohászati vállalatokkal. Egyelőre nem világos, milyen a hatás.

Az ellenzéki sajtó és elemzők már nem tudják tagadni, hogy Románia de facto európai és amerikai gyarmat. Erről beszéltek ők maguk is az utóbbi hetekben, de a választó is hallhatott a gyarmati státus bizonyítékairól. Az újságírók és a politikusok váratlan következtetésre jutnak: Románia európai gyarmat, és ezért a román politikai elit a felelős, mert nem tudta meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy Románia méltó a szuverén állami létre, és arra, hogy a nép által megválasztott elnök, nem pedig egy Brüsszelből kijelölt kormányzó vezesse.

Elmondható, hogy az ellenzéki vezetők igyekeznek megváltoztatni Brüsszel véleményét, abban reménykednek, hogy így Trajan Basescut megfoszthatják az európai támogatástól. De a romániai választó szempontjából a helyzet az, hogy őt ráveszik: törődjön bele Románia gyarmati státusába. Maximum amiben reménykedhet, hogy egyik kormányzót egy másik váltja fel.

ruvr.ru – Jövőnk.info

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.