Kis Európa: az euró-övezet túsza

Az euró-válság kisebb vagy nagyobb mértékben átterjedt a EU összes országára. Nem képeznek kivételt azok az EU-tagok sem, amelyek nem tartoznak az euró-övezethez. Ezeket az országokat együttesen gyakran „kis Európának” nevezik. Jelenük meglehetősen homályos, perspektíváik titokzatosak.

Az európai fejlemények láncreakcióra emlékeztettek. Írország és Görögország már megkapta az első hiteleket az EU-tól, amikor áprilisban Portugália is sürgős segítségért fordult. Julius és december közti időszakban hitelminősítő intézetek a legalacsonyabb szintre csökkentették Írország, Portugália és Magyarország fizetőképességét. Lezuhant Spanyolország, Olaszország, Belgium fizetőképességi szintje, felülvizsgálat fenyegette Franciaország pénzügyi képességét is. Ősszel kormányváltás történt Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban. Európa szerte, különösen Dél-Európában végtelen tiltakozó akciókra került sor. Az Európai Unió csúcstalálkozói végtelen sora következett, amelyeken a válságból kivezető utakat kerestek.

Szakértők szerint a válság elleni semmilyen intézkedés már nem segíthet a kis Európának. Borisz Kagarlickij a Globalizáció és a Társadalmi Mozgalmak Intézetének igazgatója elmondta:

– Eddig nem a nevezett országok javára szolgáltak az elfogadott döntések, lényegénél fogva, ezek a gazdasági rendszer túszaivá lettek, ahol semmilyen lehetőségük nincsen fejlődésre. Az elköszönő év tragikus volt ezen országok számára, mert nemcsak a gazdasági válságtól szenvedtek, a válság elleni intézkedések szisztematikusan rombolták gazdaságukat is. Hiszen a válság elleni intézkedések nem a nehéz helyzetből való kivezetést szolgálták, hanem azt, hogy ne foganatosíthassanak semmilyen intézkedést, amely kárt okozna hitelezőjüknek: németországi és franciaországi bankoknak.

ruvr.ru

Jövőnk.info megjegyzés: Téved, aki azt gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetből nincs kiút. Az ország – akárcsak a térség más országai – a gazdasági rendszer túsza, ez igaz – de ez nem azt jelenti, hogy nincs megoldás. Hanem azt, hogy fel kell számolni a jelenlegi gazdasági rendszert, és fel kell építeni egy olyat, ami egészen más alapokon nyugszik.

A legnevesebb közgazdászok mind olyan megoldások mentén gondolkoznak, amelyek a korábbi gazdasági rendszerek működéséből levont következtetések alapján megírt szakirodalomra alapoznak, ha a jelenlegi gazdasági körülmények megértéséről van szó.

Ezért a szakértői vélemények jókora fáziskésésben vannak a jelenlegi gazdasági környezethez képest. Már rég egy olyan rendszer van működésben, aminek még csak az elmélete sem fogalmazódott meg a nyilvánosan hozzáférhető szakirodalom szintjén. Ez pedig lehetetlenné teszi a megfelelő helyzetértékelést az arra illetékeseknek. A vezető közgazdászok emiatt nem szolgálhatnak megoldással, miközben az államvezetés tagjai nem is akarnak.

A fordulóponton pedig nagyon sokan fognak majd meglepődni. Mert van kiút!

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.