Skócia csatlakozna az eurózónához – miután felbomlik az Egyesült Királyság

Alex Salmond skót miniszter nemrég kijelentette, hogy Skócia csatlakozik az eurózónához – miután függetlenedik az Egyesült Királyságtól. Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője elmondása szerint a független Skócia kezdetben megtartaná a fontot, de hosszú távon átállna az euró használatára. A sors fintora, hogy az Európai Uniónak érdekévé vált, hogy egy nemzet függetlenedési törekvéseit – átmenetileg – támogassa. Skócia függetlenedésével és az eurózónához való csatlakozásával Brüsszel megkaparinthatja a brit gazdaság egy részét.

A skót politikus pedig ki is használja a helyzetet. Miközben az európai lakosságot a média feltüzelte az eurózóna széthullása következményeinek rémképével, a miniszter felrótta David Cameronnak, hogy az ő politikája miatt az Egyesült Királyság elszigetelődik az Európai Uniótól, így Cameron ‘ballépése’ veszélybe sodorja a brit lakosságot. Salmond szerint “felelőtlen pózolás”, hogy Cameron megvétózta az EU alaptörvény módosítását a pénzügyi felügyelet erősítéséről, amivel csak szavazókat akar szerezni. (Cameron azt mondta, az ország gazdasági érdekeinek védelmében cselekedett így.)

Így Cameron lépése növeli annak az esélyét, hogy a közeljövőben tartott népszavazáson Skócia kinyilvánítja függetlenségét az Egyesült Királyságtól, és így az Európai Unión belül ‘független’ állammá válik. Salmond korábban felrótta Cameronnak, hogy Skócia, Wales és Észak-Írországgal való egyeztetés nélkül “önkényesen” élt a vétójoggal. Cameron vétója végül az Egyesült Királyság területi egységének felbomlásával járhat – és az uniós vezetés fogja felszalámizni az Európai Unió egy tagállamát.

Fenyvesi Áron – Jövőnk.info

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.